Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι είχε λίγο πριν από την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Μετά την κατ' ιδία συνάντηση ο ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος σε γραπτή του ανακοίνωση δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται στην Αθήνα και που η αρχή της νέας χρονιάς μπορεί να αποτελέσει μια νέα αρχή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. 

Στη δήλωσή του εξέφρασε την ελπίδα πως το 2014 η Ευρώπη θα αφήσει οριστικά πίσω της την χειρότερη κρίση στην ιστορία της, ενώ ως ενθαρρυντικό σημάδι ανέφερε την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ένωση. 

Ο κ. Ρομπάι αναφέρθηκε στην Ιρλανδία και την Ισπανία που εξέρχονται της κρίσης αλλά και στη σημαντική πρώτη συμφωνία για την τραπεζική ένωση που επετεύχθη τον Δεκέμβριο. 

Όπως επεσήμανε πάντως δεν θα πρέπει να «κλείνουμε τα μάτια στο κοινωνικό και προσωπικό κόστος της κρίσης. Θα πρέπει τις ανησυχίες να τις έχουμε ως προτεραιότητα και ως κράτη μέλη και συνολικά σαν Ένωση».

Ο κ. Ρομπάι κατέληξε πάντως πως ακόμα η Ευρώπη παλεύει να βγει από μια κρίση, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να είναι όλοι συνεπείς στο μονοπάτι των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.