Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Στα χέρια της Ελλάδας πέρασε χθες το τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πιο επίσημο τρόπο. Η τελετή έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας έβαλε την Αθήνα στο επίκεντρο της Ευρώπης, καθώς όλοι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι των θεσμικών Οργάνων της Ε.Ε., βρέθηκαν για 24 ώρες στην ελληνική πρωτεύουσα για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. 

Τεράστιο ήταν το ενδιαφέρον και των Διεθνών Μέσων Ενημέρωσης που κάλυψαν την Συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων στο Ζάππειο Μέγαρο και τις διμερείς συναντήσεις που έγιναν εκεί, προκειμένου η ελληνική πλευρά να ενημερώσει τους ευρωπαίους αξιωματούχους για τις προτεραιότητες που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας. 

Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση στους επόμενο εξάμηνο είναι διπλό: να βγάλει τη χώρα από την πρωτοφανή κρίση μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης και να αποδείξει ότι παρά τις εσωτερικές δυσκολίες, μπορεί να προωθήσει αποτελεσματικά τις προτεραιότητες που έχει θέσει, ενισχύοντας έτσι τη θέση της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη. 

Η χθεσινή ημέρα έδειξε ότι η ελληνική Προεδρία ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, όπως φάνηκε από το κλίμα που προκύπτει από τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη αφήνουν πίσω τους την κρίση», ήταν η φράση κλειδί που σηματοδότησε την χθεσινή τελετή έναρξης, με τον κ. Μπαρόζο να αποδίδει εύσημα στις προσπάθειες της κυβέρνησης και των ελλήνων πολιτών και να εκτιμά ότι μέσα στο 2014 η χώρα μας θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. 

Στόχος της κυβέρνησης, είναι όπως ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς κατά την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, η Ελλάδα που ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, να γίνει πλέον το σύμβολο ότι η Ευρώπη μπορεί και θα τα καταφέρει. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι βασική επιδίωξη της ελληνικής Προεδρίας είναι «καλύτερη και περισσότερη Ευρώπη». 

Πάνω σε αυτή τη βάση θα κινηθεί και η προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη, καταπολέμηση της ανεργίας, θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, ολοκλήρωση της τραπεζικής και νομισματικής Ένωσης (θέμα που «καίει» τους ευρωπαίους εταίρους μας) και διασφάλιση του ενιαίου νομίσματος, του ευρώ. 

Το κεντρικό σκεπτικό της ελληνικής Προεδρίας, είναι ότι η Ένωση θα πρέπει να δίνει απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών, ώστε να πειστούν πως η Ευρώπη είναι η λύση. Αυτό είναι και το διακύβευμα των ευρωεκλογών όπως εκφράστηκε ξεκάθαρα χθες από τον πρωθυπουργό: εντός ή εκτός Ευρώπης. 

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί η προεκλογική αναμέτρηση όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ η απάντηση από τον κ. Σαμαρά σε ερώτηση για την απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από την τελετή έναρξης, δείχνει και το πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δρόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα είναι σταθερή μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, που ελπίζει, όπως είπε, να γίνουν το 2016, ενώ αντίθετος με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εμφανίστηκε ο Ζ. Μ. Μπαρόζο καθώς όπως υποστήριξε «η πολιτική αστάθεια θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα τιμωρηθούν από τις αγορές».  

Θετικά σχόλια προκάλεσε πάντως, το λογότυπο της ελληνικής Προεδρίας, γεγονός που απέδειξε ότι το «καραβάκι» ήταν αρκετά επιτυχημένη επιλογή. Μάλιστα ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, που τουίταρε για την εξέλιξη των συναντήσεων στα ελληνικά, αναφερόμενος στο λογότυπο δήλωσε εύγλωττα ότι συμβολίζει «την κοινή θέληση να προχωρήσουμε παρά τους ανέμους, στο λιμάνι μιας βιώσιμης ευημερίας».