Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Tα διεθνή φώτα της δημοσιότητας τράβηξε η επίσημη ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, με τις εκδηλώσεις στο Ζάππειο και το Μέγαρο Μουσικής, αλλά κυρίως, όμως, τα μηνύματα που εστάλησαν από την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαίους αξιωματούχους. 

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι «η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επέλεξε τη στιγμή να παραδώσει ένα ένθερμο μήνυμα υπεράσπισης των προσπαθειών της να ανακάμψει έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης και δύο πακέτα διάσωσης, που έχουν κοστίσει περισσότερα από 200 δισ. ευρώ». Το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισαν τα σημάδια ανάκαμψης, με τις προβλέψεις οριακής ανάπτυξης της οικονομίας για φέτος, όμως, αναφέρθηκαν προσεκτικά στο ενδεχόμενο να χρειαστεί η Ελλάδα νέο πακέτο διάσωσης και διαγραφή μέρους του χρέους της. 

Το πρακτορείο Associated Press, το οποίο αναπαραγάγουν τα περισσότερα αμερικανικά ΜΜΕ, ανέφερε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. εξήραν την προσπάθεια της Ελλάδας να διορθώσει την κατάσταση της οικονομίας της, κατά τις εκδηλώσεις ανάληψης της Προεδρίας. Στο δημοσίευμα αφήνονται, πάντως, αιχμές για το κυκλοφοριακό κομφούζιο που προκάλεσαν τα δρακόντεια μέτρα της Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας. 

«Μπαρόζο και Σαμαράς έστειλαν μηνύματα αισιοδοξίας στην έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε.» σημείωσε η αναφορά του Euronews. Tο δημοσίευμα έκανε λόγο για «ηλιόλουστες», αν και συγκρατημένες, εκτιμήσεις για την οικονομία. 

Ο Guardian, από την πλευρά του, σε ανταπόκριση από την ΑΘήνα, ανέφερε ότι «Η Ελλάδα αρχίζει την Προεδρία της Ε.Ε. λέγοντας ότι οι πολιτικές λιτότητας είναι ανυπόφορες». Η ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας τόνισε ότι η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι η συνταγή λιτότητας, περικοπής δαπανών και δημοσιονομικής πειθαρχίας από Βρυξέλλες και Βερολίνο δεν θα γίνει άλλο ανεκτή. 

«Ο Μπαρόζο επευφημεί τους Έλληνες» έγραψε η Deutsche Welle, επισημαίνοντας ότι, «παραδόξως, το πιο υπερχρεωμένο κράτος ανέλαβε την Προεδρία της Ε.Ε.» και κάνοντας εκτενή αναφορά στις κοινές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Κομισιόν.