Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η υπεύθυνη Εξωτερικών βουλευτής Ρένα Δούρου, ο υπεύθυνος από την Κ.Ο. για τα Θρησκεύματα Βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης και ο συντονιστικής της Θεματικής Θρησκευμάτων Μάκης Λυκόπουλος. Από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης, Γαλλίας Εμμανουήλ και Ικονίου Θεόληπτος. 
 
Κατά τη συνάντηση ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εκπληρώσουμε την οικουμενική μας αποστολή» και σημείωσε πως συνεχίζει τον διάλογο με τους προκαθήμενους των άλλων εκκλησιών (μάλιστα ανέφερε ότι τον Μάιο θα έχει συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο) αλλά και άλλων μονοθεϊστικών θρησκειών (Ισλάμ, Ιουδαϊσμός).
 
Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως ενημέρωσε τον Πατριάρχη για την υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Κομισιόν και τις προτεραιότητές του. 
 
«Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για την ιδιαίτερη έμφαση που θα δώσουμε σε τρία θέματα. Το ένα αφορά την οικονομική κρίση και την ανάγκη να υπάρξει άμεσος τερματισμός της λιτότητας διότι, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου και βεβαίως στην Ελλάδα που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση, πράγμα που δεν συνάδει με τις αξίες και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ο δεύτερος άξονας είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Ο τρίτος είναι η επαναδιαπραγμάτευση της μεταναστευτικής πολιτικής», είπε ο κ. Τσίπρας.
 
Όπως τόνισε ζήτησε από τον Παναγιώτατο και τη συνδρομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Θα ζητήσω και των άλλων Εκκλησιών στο ουμανιστικό πανανθρώπινο αίτημα να υπάρξει αλλαγή στάσης και αλλαγή της εφαρμοζόμενης μεταναστευτικής πολιτικής που έχει δυστυχώς μετατρέψει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο ψυχών και τις χώρες υποδοχής σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Είναι ένα πρόβλημα που έχει διαστάσεις οικουμενικές, όμως για τις χώρες υποδοχής είναι ένα υπαρξιακό πρόβλημα. Η Ευρώπη, αν δεν δείξει αλληλεγγύη, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει. Δεν θα μπορέσει να είναι η Ευρώπη που οραματίστηκαν πριν πολλά χρόνια οι ιδρυτές της και που οραματίστηκαν και οι λαοί της στο διάβα των χρόνων», υπογράμμισε.
 
Ο κ. Τσίπρας εξίσωσε το σημαντικό θέμα του συσσωρευμένου χρέους με το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής. «Εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν προορισμό τις χώρες του Βορρά κυρίως, στερούνται δυνατότητας να ταξιδέψουν εκεί και μένουν εγκλωβισμένοι στις χώρες του Νότου που πλέον δεν μπορούν να αντέξουν και την οικονομική κρίση αλλά και τις επιπτώσεις μιας στρεβλής και άδικης μεταναστευτικής πολιτικής. Η ουμανιστική διάσταση του προβλήματος όμως δίνει σε εμάς την ευκαιρία να ζητήσουμε την συμπαράταξη στο αίτημά μας και των Εκκλησιών. Των χριστιανικών, αλλά και όλων των Εκκλησιών. Πιστεύουμε ότι η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο αλλά και η αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής είναι δύο σημεία στα οποία συμπλέουν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τις αξίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας», κατέληξε.