Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος 

Οι ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις σχετικά με τα δάνεια του ΤΤ αλλά και άλλων τραπεζών, που ξεκίνησαν χθες και θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες είναι, μόνο, η κορυφή του παγόβουνου σε σχέση με το τι πρόκειται να ακολουθήσει. 

Αυτές οι εξελίξεις για τους αναγνώστες του newpost.gr ήταν αναμενόμενες, καθώς από το καλοκαίρι και περί τα τέλη Αυγούστου υπήρχαν σχετικά δημοσιεύματα για τις χθεσινές διώξεις.

Τα εντάλματα σύλληψης για επιχειρηματίες μεγέθους όπως ο Κοντομηνάς και ο Γριβέας, αλλά  και του τραπεζίτη Άγγελου  Φιλιππίδη, δημιουργούν, όπως ήταν φυσικό άλλωστε, ποικίλες  πολιτικές αναταράξεις.

Όπως το ζήτημα εμφανίζεται σήμερα φαίνεται να είναι εξόχως σοβαρό με οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις για τα συγκεκριμένα πρόσωπα και τις διασυνδέσεις τους με πολιτικούς και επιχειρηματίες, αλλά και τις υπόγειες συγκρούσεις στο τραπεζικό σύστημα.  

Στελέχη με ισχυρές  διασυνδέσεις, ο κ. Φιλιππίδης και ο κ. Παπαδόπουλος αποτέλεσαν επιλογές της ΝΔ ο πρώτος και του ΠΑΣΟΚ ο δεύτερος  για τη διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.  

Το τρίτο πρόσωπο το οποίο εμπλέκεται στην υπόθεση είναι ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού, Δημήτρης Κοντομηνάς. Η εμπλοκή του κ. Κοντομηνά δημιουργεί εξ αντικειμένου συνειρμούς αλλά και απορίες για τις διασυνδέσεις προσώπων που την εποχή που έγιναν οι συναλλαγές τις οποίες οι εισαγγελικές αρχές θεωρούν ύποπτες και υπό διερεύνηση, βρίσκονταν θεωρητικά σε διαφορετικά και εχθρικά στρατόπεδα. 

Επίσης, ήδη, στο παρασκήνιο αναπτύσσεται μια συζήτηση σχετικά με το χρόνο που βλέπει το φως της δημοσιότητας η υπόθεση δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Και μάλιστα κάποιοι σπεύδουν να βγάλουν συμπεράσματα περί πολιτικού και οικονομικού ξεκαθαρίσματος.  

Από τον Ιούλιο του 2013 που είχε αποκαλυφθεί το πόρισμα Νικολούδη της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος μπήκαν στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης οι διοικήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ειδικά του  Άγγελου Φιλιππίδη και του Κλέωνα Παπαδόπουλου

Η ΤτΕ εκπόνησε πόρισμα στο οποίο κατέληξε ότι δόθηκαν δάνεια από το ΤΤ που δεν πληρούσαν τα πιστωτικά κριτήρια.
Μάλιστα το πόρισμα ήταν κόλαφος για τις διοικήσεις του ΤΤ. 

Από το τέλος του καλοκαιριού του 2013 υπήρχαν πληροφορίες για διώξεις και ότι υπήρχαν πολλά στοιχεία που ενοχοποιούσαν τις διοικήσεις του ΤΤ και επιχειρηματίες.  

Κύκλοι διοχετεύουν με ένταση πληροφορίες ότι Σαμαράς και Βενιζέλος βλέπουν ότι Καραμανλής και Παπανδρέου τους βάζουν συνεχώς τρικλοποδιές και με αυτές τις υποθέσεις θα μπορέσουν να τους απαξιώσουν και να τους θέσουν στο περιθώριο.
Βέβαια στην περίπτωση Φιλιππίδη, κάνουν λάθος καθώς δεν  ήταν άνθρωπος του Καραμανλή.

Μάλιστα όσοι έχουν καλή μνήμη θυμούνται ότι  ο Φιλιππίδης δεν χρησιμοποιήθηκε από τον Κώστα Καραμανλή- παρά τις εισηγήσεις στενών του συνεργατών- τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του αλλά και ότι συναντούσε ισχυρές αντιδράσεις ως προς την αξιοποίηση του από τον αείμνηστο Μιλτιάδη Έβερτ.      

Ο πρώην πρωθυπουργός, δεν είχε καμία προσωπική επαφή με τον Άγγελο Φιλιππίδη ενώ ουδέποτε  συμμετείχε- παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα- στον «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Μάλιστα η αξιοποίηση του τελευταίου έγινε μετά τις εκλογές του 2007 μετά από εισηγήσεις στενών συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού.  

Η εμπλοκή Φιλιππίδη- Κοντομηνά δημιουργεί και άλλες απορίες και δείχνει την… απόσταση που υπήρχε ανάμεσα στον τότε Πρόεδρο του ΤΤ με τον πρώην Πρωθυπουργό. Είναι γνωστός ο πρωταγωνιστικός ρόλος, στον  πόλεμο  που δέχθηκε ο Κώστας Καραμανλής  για το Βατοπέδι, των ΜΜΕ που ήλεγχε ο Δ. Κοντομηνάς. Το γεγονός  ότι ο  Δ. Κοντομηνάς λάμβανε δάνεια από το Τ.Τ. επί Φιλιππίδη την περίοδο που το στενό περιβάλλον Καραμανλή δεχόταν ολομέτωπη επίθεση των ΜΜΕ του επιχειρηματία  για το Βατοπέδι προκαλεί εύλογες απορίες. 

Ανοίγει, όμως, και  το θέμα των  επισφαλών δανείων τα οποία υπολογίζονται σε 500εκατ. ευρώ από το 2005 μέχρι το 2011 για το ΤΤ και αφορά και άλλες τράπεζες που έδιναν αφειδώς δάνεια σε επιχειρηματίες χωρίς καμιά εξασφάλιση. Η υπόθεση αυτή αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος αλλά και αποκαλύπτει τον ακήρυχτο πόλεμο ανάμεσα στους εγχώριους τραπεζίτες.   

Ο  Άγγελος Φιλιππίδης, συνομιλώντας με πρόσωπα του φιλικού του περιβάλλοντος, αφήνει   σοβαρές αιχμές για τον ρόλο των εγχώριων ελεγκτικών Τραπεζικών αρχών και κυρίως της Τράπεζας της Ελλάδος σε ότι έχει να κάνει με τα επισφαλή δάνεια των συστημικών Τραπεζών. Παράλληλα εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένος από το ρόλο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου ,σημειώνοντας με νόημα, «θα βάλω φωτιά στα τόπια». Ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι δυνατόν αυτός να διώκεται,  την ώρα που το ΤΤ είχε μόλις 5% κόκκινα δάνεια, ενώ οι αποκαλούμενες συστημικές είχαν κόκκινα δάνεια σε ποσοστό 18% με 24,5% αφήνοντας αιχμές για τη υπόθεση και τις πιέσεις που του ασκήθηκαν για την αγορά της Protobank. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπόθεση «καθαρά χέρια» στο τραπεζικό σύστημα μόλις άρχισε…