Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Η μικρή βελτίωση που παρουσιάζει η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης το φετινό Χειμώνα, δεν αρκεί σε καμία περίπτωση για να ισοφαρίσει τα περσινά… «σπασμένα», όπως περιγράφουν οι επαγγελματίες του κλάδου, που παρατηρούν καταβαράθρωση των παραγγελιών στο 50% σε σύγκριση με την προ εξίσωσης εποχή. Εκτός από την οικονομική δυσχέρεια, η ήπια περσινή χειμερινή περίοδος και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες της φετινής χρονιάς, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στις πετρελαϊκές ανάγκες των νοικοκυριών.

Η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης, που άρχισε καθυστερημένα να πιστώνεται σε λογαριασμούς δικαιούχων τον περασμένο Δεκέμβριο, σε συνδυασμό με το σύντομο κύμα κακοκαιρίας λίγο πριν από τις γιορτές, έδωσαν πάντως μια προσωρινή «ανάσα» στους πωλητές πετρελαίου.

«Το δεδομένο είναι ότι ο κόσμος δε μπορεί να ανταποκριθεί στο έξοδο της θέρμανσης κι αυτό φαίνεται και από τις πολύ μικρές ποσότητες πετρελαίου που παραγγέλνουν. Οκτώβριο, Νοέμβριο δεν κινήθηκε τίποτα. Μόνο τον Δεκέμβριο έγιναν κάποιες αγορές, που τις αποδίδουμε στο κρύο που έκανε για λίγο, αλλά και στο επίδομα που δόθηκε», εξηγεί στο newpost ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής, Κυριάκος Καρτάνος.

Η πανωλεθρία του προηγούμενου Χειμώνα –εκτός από τα αμέτρητα λουκέτα σε πρατήρια υγρών καυσίμων- έριξε τις πωλήσεις στο 70%, ενώ φέτος «το πράγμα πάει λίγο καλύτερα», επισημαίνει ο κ. Καρτάνος, καθώς η μείωση κυμαίνεται στο 50-60%.

Πάντως, στο κρίσιμο ερώτημα: πώς θα κυλήσει το υπόλοιπο του Χειμώνα, οι απόψεις διίστανται. Άλλοι προβλέπουν βαρυχειμωνιά, που θα αδειάσει τις τσέπες των νοικοκυριών κι άλλοι θερμοκρασίες που θα κινηθούν πάνω κάτω στα επίπεδα του προηγούμενου διμήνου.

Ο καλός Χειμώνας από το Καλοκαίρι φάνηκε

Ο ήπιος φετινός Χειμώνας, όπως έχει καταγραφεί έως σήμερα, φαινόταν από το Καλοκαίρι, ισχυρίζονται οι κλιματολόγοι, που τελικά επιβεβαιώθηκαν.

«Τα δεδομένα έδειχναν ότι δεν θα έχουμε φέτος πολύ κρύο και πολλές βροχές. Τελικά, με εξαίρεση μια εβδομάδα του Δεκέμβρη που είχαμε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για ήπιο Χειμώνα», υποστηρίζει στο newpost ο Παναγιώτης Νάστος, καθηγητής Κλιματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μάλιστα ο υδράργυρος έχει κινηθεί φέτος μεσοσταθμικά κατά 0,5-1 βαθμό υψηλότερα από το κανονικό, βάσει των θερμοκρασιών των τελευταίων 30 ετών.

Χωρίς σπουδαίες διαφοροποιήσεις εκτιμούν οι επιστήμονες ότι θα κυλήσει και το επόμενο διάστημα, ως το τέλος του Μάρτη. «Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, θα κάνει λίγο περισσότερο κρύο από το προηγούμενο διάστημα, αλλά δεν θα καταγραφούν μεγάλες διαφορές στην θερμοκρασία. Γενικά μιλάμε για έναν ήπιο Χειμώνα», καταλήγει ο κ. Νάστος, προκαλώντας ανακούφιση σε χιλιάδες νοικοκυριά.

Άλλα λένε τα «μερομήνια»...

Ο σχεδόν αχιόνιστος ακόμη Ψηλορείτης και τα Λευκά Όρη, που φέτος δεν είναι «λευκά», δεν πτοούν τους ηλικιωμένους στα χωριά της Κρήτης, που επιμένουν ότι έρχεται βαρυχειμωνιά.

Με την αποθήκη γεμάτη καυσόξυλα, ο 90χρονος Δημήτρης Βλαστός από το Αμάρι της Κρήτης, υποστηρίζει στο newpost ότι «τους επόμενους δύο μήνες θα κάνει πολύ κρύο!».

Την βαρυχειμωνιά που έρχεται, του την έδειξαν οι… σφίγγες, όπως εξηγεί ο ίδιος, καθώς σύμφωνα με τα μερομήνια που διδάχτηκε από πατέρα και παππού, αν το καλοκαίρι οι σφίγγες είναι πολλές, ο χειμώνας που ακολουθεί θα είναι βαρύς. «Και φέτος ήταν πολλές!», λέει ο 90χρονος.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο Νίκος Φουντεδάκης, συνταξιούχος κάτοικος Ρεθύμνου, που έμαθε να διαβάζει τα σημάδια του καιρού από την γιαγιά του. «Μέχρι τώρα δεν έχει κάνει Χειμώνα. Χιόνι δεν έχει πέσει ούτε στα 2.000 μέτρα. Αλλά δεν πρέπει να μας ξεγελάνε οι καλές μέρες και οι λιακάδες, γιατί το επόμενο διάστημα θα κάνει πολύ κρύο», υποστηρίζει στο newpost.

«Οι παλιοί μας έμαθαν να παρατηρούμε την συμπεριφορά των ζώων και των πουλιών και βάσει αυτής να ξέρουμε τι καιρό θα κάνει», λέει ο κ. Φουντεδάκης, υποστηρίζοντας ότι τα πρόβατα του έδειξαν ότι στα μέσα του μήνα θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης.

Για εκείνους πάντως που εμπιστεύονται τα εμπειρική… μετεωορολογία, ο συνταξιούχος Κρητικός, αποκαλύπτει ένα από τα μυστικά του: «Αν κάποια νύχτα του καλοκαιριού, για παράδειγμα στις 10 Αυγούστου, έχει πολλή υγρασία, τέσσερις μήνες μετά, στις 10 του Δεκέμβρη, θα κάνει πολύ κρύο!».