Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Απελπισμένη από την οικονομική ένδεια και την ειρωνεία του να σου ανήκουν 44.000 ευρώ, αλλά να έχεις για φαγητό μόνο ένα πακέτο ρύζι, μια 65χρονη γυναίκα από το Ηράκλειο Κρήτης, εισέβαλε στο δημαρχείο της πόλης και απείλησε να αυτοπυρποληθεί. Όπως εξήγησε η ίδια, ένα οικόπεδό της απαλλοτριώθηκε πριν από μια δεκαετία, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει την αποζημίωση.

 «Δεν έχουμε να ζήσουμε και μας κοροϊδεύουν», υποστήριξε στο newpost η 65χρονη Αναστασία Τσιγγέλη, περιγράφοντας ότι για την πρωτοχρονιά η πολυπληθής οικογένειά της, τα τέσσερα παιδιά και τα δέκα εγγόνια, έφαγαν μόνο νερόβραστο ρύζι!

«Τα χρήματα έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων», διαβεβαίωσε το newpost o δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δε μπορούν ακόμη να εκταμιευτούν, γιατί το κράτος έχει διαδικασίες».

Aμέλησε βέβαια να διευκρινίσει ότι το οικόπεδο έχει απαλλοτριωθεί εδώ και 10 χρόνια, ενώ δικαστική απόφαση που ορίζει το ύψος της αποζημίωσης της 65χρονης, σχεδόν στις 44.000 ευρώ, έχει εκδοθεί από τον Οκτώβριο του 2012.

«Από τότε πηγαίνω κάθε μέρα στο δήμο και ρωτάω και παρακαλάω να πάρω τα χρήματα», λέει η κα Τσιγγέλη, που ωθούμενη από τη φτώχεια, έφτασε στο σημείο να απειλεί να αυτοκτονήσει.

«Θα το κάνω, θα πάω στο δημαρχείο και θα καώ μπροστά τους. Δεν αντέχω την πείνα, δεν αντέχω το κρύο, να είμαι το χειμώνα χωρίς παπούτσια, με τις σαγιονάρες και να προσπαθώ να ζεσταθώ με μια κουβέρτα», περιγράφει στο newpost.

Στα νιάτα τους απαλλοτριώνονται οικόπεδα

στα γεράματα αποζημιώνονται

Η περίπτωση της 65χρονης δεν είναι η μοναδική, καθώς όπως παραδέχθηκε στο newpost ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Μανώλης Βασιλάκης, «πέρσι αποζημιώθηκαν υποθέσεις του 2006»!

Στα 11 χρόνια της θητείας του νυν δημάρχου, έχουν δοθεί περί τα 40 εκατομμύρια για αποζημιώσεις, είτε από χρήματα του Δήμου, είτε από κονδύλια που καταβλήθηκαν από την εκάστοτε κυβέρνηση, υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι «σήμερα εκκρεμεί η αποζημίωση 40 δικαιούχων του Ηρακλείου, των οποίων τα οικόπεδα έχουν απαλλοτριωθεί, συνολικού ποσού 800.000 ευρώ».

Η εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία της αποζημίωσης, στην πράξη μπορεί να ξεπεράσει την δεκαετία. Το αρχικό στάδιο είναι η δέσμευση του ακινήτου από τον εκάστοτε δήμο, γεγονός που το καθιστά «άχρηστο» για τον πρώην πολίτη - ιδιοκτήτη.

Αφού οριστικοποιηθεί η απαλλοτρίωση, ο δικαιούχος μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια, προκειμένου να ζητήσει να οριστεί η λεγόμενη «τιμή μονάδας» και κατά συνέπεια το ύψος της αποζημίωσης. «Αυτό θα πάρει από έξι μήνες, έως και 1,5 χρόνο», λέει βάσει εμπειρίας ο αντιδήμαρχος κ. Βασιλάκης, με αρμοδιότητα τα πολεοδομικά θέματα.

Βέβαια, η δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί, δεν σημαίνει ότι ο πολίτης αυτομάτως αποζημιώνεται, καθώς ακολουθεί αρκετή επιπλέον γραφειοκρατία και εμπόδια… «Μπορεί να μην έχει χρήματα ο Δήμος για να αποζημιώσει. Πέρσι, για να καταλάβετε, τακτοποιούσαμε περιπτώσεις του 2006-2007», λέει ο κ. Βασιλάκης.

Ωστόσο, η ταλαιπωρία του πολίτη δεν τελειώνει με την κατάθεση των χρημάτων εκ μέρους του Δήμου, αφού θα πρέπει να ακολουθήσει ένα δεύτερο δικαστήριο, προκειμένου να αναγνωριστεί ο δικαιούχος.

«Εμείς βάζουμε το ποσό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να περιμένει τον δικαιούχο. Ο πολίτης λοιπόν, πρέπει να προσφύγει ξανά στην δικαιοσύνη για να αναγνωριστεί ότι τα δικαιούται. Να πιστοποιηθεί δηλαδή ότι αυτός ήταν ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου», περιγράφει ο αντιδήμαρχος, προσθέτοντας ότι η «σχετικά απλή αυτή δεύτερη φάση της διαδικασίας, θα πάρει τουλάχιστον 2-3 μήνες».