Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Μηδενικά περιθώρια ελιγμών αφήνουν στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά οι εκπρόσωποι των πιστωτών, σε μία περίοδο που η δικομματική έχει απόλυτη ανάγκη από μία επιτυχία προκειμένου να αντέξει τον κακοτράχαλο δρόμο προς τις κάλπες του Μαΐου. 

Μετά τον Μανουέλ Μπαρόζο που, στα εγκαίνια της ελληνικής Προεδρίας, υπεραμύνθηκε του μνημονίου, αποδίδοντας κυρίως τις ευθύνες για τα λάθη στην πολιτική αστάθεια της Ελλάδας, χθες ο, σοσιαλδημοκράτης (!), γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ έριξε ουσιαστικά... πόρτα στις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να ελαφρύνει το άγος της τρόικας, παρέχοντας πλήρη υποστήριξη στον τρόπο λειτουργίας της. 

Κατά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο γερμανός πολιτικός επιβεβαίωσε ουσιαστικά όσους εκτιμούσαν ότι ουδεμία μεταβολή της γερμανικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας θα προέκυπτε από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο. Μάλιστα, ο γερμανός Υπουργός κάλεσε τους έλληνες να εμμείνουν στις προσπάθειες τώρα που έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και τους κάλεσε να μην συζητούν για νέο πακέτο και, προφανώς, για το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους! 

Κατά πληροφορίες, η συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Σταινμάγερ ήταν «δύσκολη» καθώς το σύνολο του γερμανικού κατεστημένου εμφανίζεται ιδιαιτέρως καχύποπτο έναντι της Αθήνας και σχεδόν εξοργισμένο για τον έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με αφορμή όσα είπε για την τρόικα που ερμηνεύθηκαν ως αμφισβήτηση του προγράμματος. Με αυτό το δεδομένο ερμηνεύονται και οι σκληρές επιθέσεις εναντίον του Βενιζέλου από συνήθως μετριοπαθή ΜΜΕ της Γερμανίας. 

Σε κάθε περίπτωση, οι τοποθετήσεις Μπαρόζο και Σταινμάγερ αλλά και τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον και το ΔΝΤ σχετικά με τις καθυστερήσεις της ελληνικής πλευράς δεν προοιωνίζονται παρά ένα νέο κύκλο πιέσεων προς την κυβέρνηση. Στο Μαξίμου έχουν πλήρη εικόνα των συσχετισμών και είναι ενδεικτική προς τούτο η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς του κ. Σαμαρά στο ζήτημα του χρέους κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Πρόεδρο της Κομισιόν. Παρά το γεγονός ότι συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιδιώκουν να αποδώσουν κάποιες από τις επιθέσεις των ΜΜΕ ακόμη και σε κυκλοφοριακές σκοπιμότητες, είναι σαφές ότι οι δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων περιγράφουν το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η Αθήνα. 

Ίσως εξαιτίας αυτού, εκτιμούν αρκετοί πολιτικοί αναλυτές, ο κ. Σαμαράς έσπευσε ήδη από προχθές να εγκαινιάσει την προεκλογική περίοδο προς τον Μάιο ενώ η ΝΔ κρατά πολύ υψηλά τους τόνους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της τρομοκρατίας.