current views are: 1

10 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση10:36

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την κατάργηση των 25 ευρώ

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία καταργείται το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία και αυξάνεται η τιμή των τσιγάρων.

Δημοσίευση 10:36’
αρθρο-newpost

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία καταργείται το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία και αυξάνεται η τιμή των τσιγάρων.

Την κατάργηση της καταβολής του ποσού των 25 ευρώ από ασθενείς για την εισαγωγή τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και ταυτόχρονα την αύξηση κατά 5 λεπτά της τιμής τσιγάρων και καπνού, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο αγροτικό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η συζήτηση του οποίου θα αρχίσει στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την αμέσως επόμενη με την ψήφισή του.

Η νέα ρύθμιση, με την αύξηση των 5 λεπτών σε τσιγάρα και καπνά, που κατατίθεται ως ισοδύναμο μέτρο για την κατάργηση των 25 ευρώ της οικονομικής επιβάρυνσης που θα είχαν οι ασθενείς, έχει τις υπογραφές των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση, «από τον συνδυασμό των ρυθμίσεων εκτιμάται ότι δεν θα προκύψει απώλεια εσόδων σε επίπεδο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, καθόσον η απώλεια περίπου 45 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ, από την κατάργηση του ποσού των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, αναμένεται να υπερκαλυφθεί από την αύξηση του ΕΦΚ των βιομηχανοποιημένων καπνών κατά περίπου 48 εκατ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης του 2013».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης εξαιρούνται τα πούρα και τα πουράκια, καθώς αυτή αφορά μόνο τους βιομηχανοποιημένους καπνούς.

Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και προβλέπει συγκεκριμένα:

  • κατάργηση της διάταξης για καταβολή εκ μέρους των ασθενών υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού των 25 ευρώ κατά την εισαγωγή τους στα νοσκομεία του ΕΣΥ.
  • αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των βιομηχανοποιημένων καπνών (με εξαίρεση τα πούρα και τα πουράκια): α) αύξηση του πάγιου φόρου των τσιγάρων από τα 80 στα 82,50 ευρώ ανά φορολογική μονάδα (1.000 τεμάχια) και αντιστοίχως του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 115 στα 117,5 ευρώ ανά φορολογική μονάδα. β) αύξηση του συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στο λεπτοκομμένο καπνό για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων και στα άλλα καπνά για κάπνισμα, από τα 153 στα 155,5 ευρώ ανά χιλιόγραμμο καθαρού βάρους.

Η ισχύς των διατάξεων αρχίζει από την κατάθεσή τους στη Βουλή.


σχετικα αρθρα