current views are: 1

10 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση12:10

Σαμαράς: Το 70% του πλεονάσματος θα διατεθεί στους Έλληνες… της κρίσης

Συνάντηση με τους ξένους ανταποκριτές που καλύπτουν την Ελληνική Προεδρία είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Δημοσίευση 12:10’
αρθρο-newpost

Συνάντηση με τους ξένους ανταποκριτές που καλύπτουν την Ελληνική Προεδρία είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ρεπορτάζ: Πάνος Ρασσιάς

Συνάντηση με τους ξένους ανταποκριτές που καλύπτουν την Ελληνική Προεδρία είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποκαλύπτοντας πού θα διατεθεί το «κέρδος» του πρωτογενούς πλεονάσματος, εξαπολύοντας νέα «βέλη» προς τον ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν βουλευτικές κάλπες πριν από την εκλογή Προέδρου τις Δημοκρατίας. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα δύο τρίτα του πρωτογενούς πλεονάσματος του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, θα αξιοποιηθούν υπέρ «των πολιτών οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση», ενώ το υπόλοιπο ένα τρίτο θα διατεθεί για την «εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, θέσαμε το θέμα πώς θα αξιοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα: θα το αξιοποιήσουμε για να εξυπηρετηθεί το χρέος ή για τον ελληνικό λαό;», είπε ο κ. Σαμαράς.

«Ελήφθη η απόφαση να διαθέσουμε το 70% στους πολίτες» της Ελλάδας, προσέθεσε, διευκρινίζοντας ότι το ποσό θα διατεθεί υπέρ όσων έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, δηλαδή κυρίως των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2014 προβλέπει για πρώτη φορά εδώ και χρόνια πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα (προ της εξυπηρέτησης του χρέους) 812 εκατ. ευρώ το 2013 και περίπου 3 δισ. ευρώ το 2014 λόγω των περικοπών και των μέτρων εξοικονόμησης δαπανών σε όλα τα μέτωπα.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σήμερα σε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα «grosso modo 500 εκατ. ευρώ» το 2013, το 30% του οποίου θα διατεθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, το οποίο παραμένει στο 175% του ΑΕΠ.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ μιας νέας ελάφρυνσης χρέους: «Αφού κάναμε τη δουλειά μας, πρέπει και εκείνοι να κάνουν τη δική τους», είπε αναφερόμενος στην δέσμευση της τρόικας να εξετάσουν την περαιτέρω λήψη μέτρων για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε περίπτωση που καταγραφόταν πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα.

«Περιμένουμε όσα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 να εφαρμοστούν. Η συζήτηση αυτή θα ξεκινήσει μετά τον Απρίλιο και αφού οριστικοποιηθούν τα στοιχεία από τη Eurostat» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τον ως «κατ´εξοχήν αντιευρωπαϊκη δύναμη» ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας ο πρωθυπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά.

«Αυτά είναι αμοιβαίως αποκλεισμένα στοιχεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια “σχιζοφρενική” προσέγγιση. Αλλά λέει για το ευρώ στο εξωτερικό και αλλά στους έλληνες πολίτες στο εσωτερικό» είπε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στην Χρυσή Αυγή ο κ. Σαμαράς την χαρακτήρισε ως «εξτρεμιστική οργάνωση, με νεοναζιστική ιδεολογία που δεν σέβεται τον άνθρωπο. Για να αντιμετωπίσεις τον εχθρό σου δεν πρέπει να γίνεις σαν αυτόν. Η ηγεσία της είναι στη φυλακή με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, τη σεβόμαστε και κάνει τη δουλειά της». 

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές και εκτίμησε ότι θα πανε πολύ καλά όλες οι φίλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις. «Και το κόμμα μου θα παει πολύ καλά» είπε χαρακτηριστικά.

 


σχετικα αρθρα