Γράφει ο Θέμης Δαγκλής  

Δεν ήταν ακριβώς αυτό που περίμενε ο Βενιζέλος. Υποτίθεται ότι ο γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάγερ ήρθε στην Αθήνα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Το μήνυμα όμως που έφερε μαζί του ήταν ότι η Γερμανία δεν συζητά τη διευθέτηση του χρέους στη συγκεκριμένη συγκυρία, ακόμα και αν η Eurostat πιστοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα. Το ότι θα το πιστοποιήσει, είναι γνωστό στο Βερολίνο. Εξ' ου και ο Σταϊνμάγερ έβαλε και επίσημα μια νέα προϋπόθεση στη συζήτηση, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν αρκεί, πρέπει να είναι και βιώσιμο. «Να τεκμηριωθεί και να αποδειχτεί βιώσιμο», αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε, και μάλιστα δύο φορές. 

Βιώσιμο το πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι θα πρέπει να επαναληφθεί και το 2014, άρα θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για τα νούμερα του επόμενου έτους. Και πιθανότατα, όχι μόνον αυτό, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε και κάμποσους μήνες ακόμα ώστε να διαπιστώσουμε ότι ο προϋπολογισμός «βγαίνει». Όλα αυτά μεταθέτουν την συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους σε ένα αόριστο χρονικό διάστημα, κάτι που προφανώς δεν ικανοποιεί καθόλου την ελληνική κυβέρνηση. Ο Βενιζέλος άλλωστε το κατέστησε σαφές στη συνέντευξη τύπου λέγοντας πάνω κάτω ότι η επιβεβαίωση του πλεονάσματος και η βιωσιμότητα είναι ένα και το αυτό:

«Εχουν ήδη διαμορφωθεί, με βάση την κοινή προσπάθεια που κάνουμε με τους εταίρους μας όλο αυτόν τον καιρό, οι προϋποθέσεις για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Άρα, μόλις έχουμε αυτή την επιβεβαίωση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία που προβλέπει το ισχύον πρόγραμμα και η ισχύουσα απόφαση των ευρωπαϊκών θεσμών», είπε ο υπουργός Εξωτερικών. 

Ωστόσο ο γερμανός ομόλογος του είπε κάτι άλλο, ζήτησε να να μην ανοίξει αυτή η συζήτηση, με το επιχείρημα μάλιστα πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αστάθεια στην Ελληνική Οικονομία: «Τώρα αυτή η πολιτική αρχίζει να αποφέρει καρπούς» και «δεν μπορώ παρά να συμβουλεύσω την Ελλάδα, τώρα που βρίσκεται σε αυτό το δρόμο, να μην μιλάει συνεχώς για νέα πακέτα διάσωσης. Αυτό δεν δυσκολεύει μόνο την ελληνική δουλειά των μεταρρυθμίσεων, αλλά και γενικότερα τη σταθερότητα», είπε ο κ. Σταϊνμάγιερ. 

Πιθανόν μάλιστα, να θέλει να την παραπέμψει εντελώς στις καλένδες, όπως φάνηκε από την αμέσως επόμενη αποστροφή του: «θα έλεγα, χρησιμοποιείστε και επωφεληθείτε από το διάστημα που έχετε σε αυτή τη θητεία σας ως κυβέρνηση, να κάνετε ό,τι είναι απαραίτητο ακόμη σε αυτό το χρονικό διάστημα, να βασιστείτε στο ότι οι επιτυχίες αυτές θα έρθουν». Και εφόσον θα έρθουν επιτυχίες δεν χρειάζεται διευθέτηση.

Στο Βερολίνο ούτως ή άλλως πιστεύουν, ότι το ελληνικό χρέος έχει τακτοποιηθεί σημαντικά όλη αυτή η συζήτηση δεν έχει κάποια σημασία, άλλη, από ένα πολιτικό αποτέλεσμα για την ελληνική κυβέρνηση, που δεν είναι όμως διατεθειμένει να παράσχουν εν όψει ευρωεκλογών. Το μόνο που πραγματικά αντιμετωπίζουν ως πρόβλημα, και θεωρούν ότι έχει νόημα, είναι η μετακύλιση των ομολόγων της ΕΚΤ.