Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Γεμάτη θα είναι η ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού θα περιλαμβάνει όλους τους σκοπέλους που θα πρέπει να αποφύγει η κυβέρνηση, καθώς και τα «καυτά» ζητήματα της επικαιρότητας, όπως το σκάνδαλο με τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και την «εξαφάνιση» του Χριστόδουλου Ξηρού. Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου, έφτασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και λίγο μετά τις 2 στο κτίριο μπήκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η άφιξη των εκπροσώπων της τρόικας θα αποτελέσει το βασικότερο θέμα συζήτησης, ενόψει του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων την ερχόμενη εβδομάδα. Το δημοσιονομικό κενό για το 2014, η διαθεσιμότητα και οι ομαδικές απολύσεις είναι τα σημαντικότερα ζητήματα, την ώρα που «φουντώνει» η συζήτηση για τις προοπτικές να βγει η χώρα μας στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014, μετά το τέλος του προγράμματος.

H συνάντηση γίνεται στον απόηχο της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στους Financial Times, στην οποία απαίτησε η τρόικα να γίνει πιο ρεαλιστική στις απαιτήσεις της. Στις ίδιες δηλώσεις, ο υπουργός αποκάλυψε το «Γιάννη ξέχνα το» που του απηύθηνε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το «κούρεμα» του χρέους, φράση που καλείται να χειριστεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Το θέμα της τρομοκρατίας θα τεθεί επί τάπητος, με αφορμή την κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού.

Παράλληλα, οι εξελίξεις που αναμένονται για την υπόθεση των παράνομων δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που είναι πολύ πιθανό να φέρουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολιτικό, οικονομικό και δικαστικό επίπεδο, θα αποτελέσουν αντικείμενο εκτενούς συζήτησης.

Τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο αναμένονται να απασχολήσουν, παράλληλα, και τα ζητήματα της Ελληνικής Προεδρίας που αποτελεί επικοινωνιακή «πρόκληση» για το Μαξίμου με στόχο τη βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας προς τους εταίρους.