Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Η Αναστασία Σακελλαρίου είναι η μια παράπλευρη απώλεια για την κυβέρνηση από την αποκάλυψη του σκανδάλου του ΤΤ. Παρά τη στήριξη που της έδωσε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας, ασφαλώς μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, δύσκολα θα μπορέσει να κρατηθεί. Παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν ότι ως το τέλος της εβδομάδας το ΤΧΣ θα χρειαστεί καινούργιο διευθύνοντα σύμβουλο. Οτιδήποτε άλλο, λένε θα είναι αυτοκτονικό.

Η δεύτερη παράπλευρη απώλεια είναι ασύγκριτα πιο σοβαρή για την κυβέρνηση. Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, η ιδιωτικοποίηση της Eurobank δεν μπορεί να προχωρήσει. Ο Στουρνάρας σκόπευε να φέρει στη βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο διάθεσης των μετοχών τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ, το οποίο θα διευκόλυνε την Eurobank να κάνει το πρώτο βήμα, δηλαδή να προχωρήσει σε αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 2 δις ευρώ. Αυτό πια δεν είναι ανώδυνο, ας μην ξεχνάμε ότι η Eurobankαπορρόφησε το υγιές ΤΤ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που το επισημαίνει στην ανακοίνωση του βγήκε ήδη στα κεραμίδια και προαναγγέλλει διερεύνηση σε βάθος των παράνομων χρηματοδοτήσεων όλων των τραπεζών και απόδοση ευθυνών στην ΤτΕ και το ΤΧΣ “για πλημμελείς ελέγχους, που αποσκοπούν στη συγκάλυψη παράνομων χρηματοδοτήσεων συγκεκριμένων διαπλεκόμενων επιχειρηματικών κύκλων”.

Η ιδιωτικοποίηση της Eurobank είναι ο σημαντικότερος λόγος γιατί η κ. Σακελλαρίου δεν μπορεί να μείνει στη θέση της, ακόμα και αν οι κατηγορίες εναντίον της αποδειχθούν παντελώς αβάσιμες και η σπουδή των εισαγγελέων, να την εντάξουν σε εκείνους στους οποίους πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη υπερβολικές. Η κ. Σακελλαρίου συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των εισαγγελέων γιατί υπήρξε μέλος της διοίκησης του ΤΤ στη συγκεκριμένη περίοδο. Είναι απολύτως αναμενόμενο και θεμιτό να υπάρξει θύελλα αντιδράσεων αν εκείνη διαχειριστεί την ιδιωτικοποίηση της Eurobank και κατά συνέπεια και του υγιούς κομματιού του ΤΤ.

Για την κυβέρνηση και τον κ. Στουρνάρα ωστόσο, η εμπλοκή αυτή είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη. Η ιδιωτικοποίηση της Eurobank θα έφερνε στο ταμείο του ΤΧΣ μερικά δις, ενισχύοντας έτσι το τραπεζικό μαξιλάρι από τα χρήματα του ΤΧΣ και δίνοντας σημαντική ενίσχυση στα επιχειρήματα της κυβέρνησης που θέλει να χρησιμοποιήσει αυτά που περισσεύουν από τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών, για να χρηματοδοτήσει το δημοσιονομικό κενό του 2014-16. Αν η ιδιωτικοποίηση δεν περπατήσει “εγκαίρως” τα χρήματα θα πρέπει να βρεθούν από άλλου και αυτό ακριβώς θέλει να αποφύγει ο υπουργός.