Τη θεσμοθέτηση των “υπαίθριων αγορών” (Farmer Market) προανήγγειλε σήμερα από τη Χαλκιδική ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ για την ακαρπία, αναγνώρισε ότι “το θέμα των επιπτώσεων από το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι άγνωστο ακόμα και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μελετηθεί πιο βαθιά και να μην επαναπαυτούμε”.

Ειδικότερα, ο υπουργός μιλώντας για τις υπαίθριες αγορές που στήνονται, τόνισε ότι η λειτουργία τους ευνοεί τους παραγωγούς που μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας και φυσικά και τους καταναλωτές, που τα αγοράζουν πιο φθηνά, αφού δεν υπάρχουν οι ενδιάμεσοι σταθμοί.

Κληθείς να απαντήσει εάν το φαινόμενο της ακαρπίας θα μονιμοποιηθεί, ο κ. Τσαυτάρης δεν έδωσε σαφή απάντηση, αλλά σημείωσε ότι “κανένας δεν περίμενε ότι ο περσινός ζεστός χειμώνας θα δημιουργούσε τόσο σοβαρό πρόβλημα στη φετινή παραγωγή ελιάς”, ενώ αποκάλυψε ότι για το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει συνομιλήσει ακόμα και με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να δουν το τι μέλλει γενέσθαι. Υπενθυμίζεται ότι η φετινή παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς είναι μειωμένη σε ποσοστό 80% στο Νομό Χαλκιδικής, ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τον Μάιο, σε συνδυασμό και με την εμφάνιση δάκου.

Σημειώνεται, δε, ότι ο υπουργός, μετά τη διαμόρφωση της εικόνας της εξέλιξης της παραγωγής ελιάς και ελαιολάδου 2013 στις διάφορες περιοχές της χώρας και τα στοιχεία της επιστημονικής επιτροπής για τη μελέτη της ακαρπίας που σημειώθηκε, είχε δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ να προετοιμασθεί ώστε να συμπεριλάβει και το θέμα της ακαρπίας της ελιάς στο ετήσιο πρόγραμμα που θα υποβλήθηκε στην ΕΕ για έγκριση για τις ζημιές πέρυσι. Η διαδικασία όπως επεσήμανε σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσαυτάρης ανέφερε εκ νέου ότι είναι κρίσιμη η τρέχουσα μεταβατική περίοδος ενόψει της έναρξης εφαρμογής της ΚΑΠ (2014-2020) και επανέλαβε ότι η ελληνική γεωργία θα υποστηριχθεί με 20 δισ. ευρώ, το 2% εκ των οποίων θα δοθεί αποκλειστικά και μόνο για την εισαγωγή νέων αγροτών στον κλάδο. Επεσήμανε δε ότι με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ η ελληνική γεωργία θα κάνει παραγωγική στροφή, ενώ τόνισε ότι θα είναι και υψηλά τα ποσοστά ενισχύσεων.