Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να μετρά την πρώτη απώλεια σε βουλευτή, έπειτα από την ανεξαρτητοποίηση του Πέτρου Τατσόπουλου, το Μέγαρο Μαξίμου και η Νέα Δημοκρατία στο διάστημα που απομένει μέχρι τις κάλπες του Μαΐου, αναμένεται να ξεδιπλώσουν μια κατά μέτωπο επίθεση προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στόχος είναι, όπως λένε στην κυβέρνηση, να γίνει αντιληπτό από τους πολίτες το πραγματικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και το τι πρεσβεύουν τα στελέχη του, ώστε μπροστά στις κάλπες οι ψηφοφόροι να έχουν ξεκάθαρες επιλογές.

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών θα είναι «εντός ή εκτός ευρώ» και τέθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κατά την κοινή συνέντευξη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο στο Ζάππειο, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση για την απουσία του Αλέξη Τσίπρα από την τελετή έναρξης της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε.

Χθες ο κ. Σαμαράς προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «την πιο αντιευρωπαϊκή δύναμη στην Ελλάδα», σε απάντηση προς τους ξένους ανταποκριτές που τον ρώτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα μίλησε για «σχιζοφρενική» προσέγγιση, καθώς η ηγεσία της, όπως είπε, άλλα λέει για το ευρώ στο εξωτερικό και άλλα στους έλληνες πολίτες στο εσωτερικό».

Εκτός όμως από το μέτωπο της οικονομίας, τα κυβερνητικά στελέχη θέλουν να εκμεταλλευτούν και τις θέσεις των κορυφαίων μελών του ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα τρομοκρατίας, προκειμένου να δείξουν στην κοινωνία ότι τραβούν μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή απέναντι σε αυτούς που εκφράζονται με συμπάθεια για τρομοκράτες και τρομοκρατικές οργανώσεις, όταν η ασφάλεια των πολιτών και η πολιτική σταθερότητα είναι νούμερο ένα ζήτημα για την ομαλή εξέλιξη της οικονομικής ανάκαμψης.

Η ανάδειξη της «διαταραχής της πολλαπλής προσωπικότητας» του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, θα αφορά και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα στα οποία εμφανίζει αντιφατική στάση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως σε αυτό της Εκκλησίας, με τον Αλέξη Τσίπρα να συναντά από τη μια τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και από την άλλη να μην καταδικάζει ενέργειες, όπως αυτή του βουλευτή του, Βαγγέλη Διαμαντόπουλου που προκάλεσε τη μήνη ιεραρχίας και πιστών.

Για το θέμα Τατσόπουλου πάντως παρά το γεγονός, ότι η Κουμουνδούρου προσπάθησε να αποδώσει την ανεξαρτητοποίησή του σε προσωπικά κίνητρα προβολής, απαξιώνοντας την πολιτική του στάση και άποψη, η πραγματικότητα δείχνει ότι αποτελεί την απαρχή μιας δοκιμασίας στην οποία εισέρχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία θα κλιμακωθεί όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, λόγω των ετερόκλητων απόψεων στις διάφορες συνιστώσες που τον απαρτίζουν.

Εννοείται ότι από το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτεται οποιαδήποτε μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, πρόκειται για «αμοιβαίως αποκλειόμενα στοιχεία». Ξεκάθαρη θέση έχει πάρει η κυβέρνηση και για το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες λόγω μιας πιθανής αδυναμίας να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δείχνοντας από τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον υπεύθυνο που θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες, αφού δεν θα συμφωνήσει με κάποιον υποψήφιο κοινής αποδοχής.