Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Η τρόικα περιλαμβάνει υπηρεσιακά στελέχη κι αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα δημοκρατίας, πολιτικής και νομιμοποίησης.

Αυτήν την άποψη επαναλαμβάνει συνεχώς το τελευταίο διάστημα στους συνομιλητές του ο Ευάγγελος Βενιζέλος και αυτήν την άποψη κατέθεσε προ ημερών στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές με την ευκαιρία ανάληψης της Ελληνικής Προεδρίας αμφισβητώντας τον ρόλο και την θεσμική υπόσταση των τροϊκανών. Όλα αυτά βεβαίως προτού συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του στην Αθήνα Σταινμάγιερ ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος της τρόικας δεν αμφισβητείται και επομένως δεν τίθεται θέμα κατάργησής της.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όταν ρωτήθηκε από τον ανταποκριτή της Le Figaro για τις πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα ήταν χειμαρρώδης. Καταρχήν είπε ότι "η τρόικα είναι ένα θεσμικό υβρίδιο" που δεν προβλέπεται από το πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τους θεσμούς της ευρωζώνης για να συνεχίσει τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν υπηρεσιακά στελέχη να κατανοούν πολιτικές προτεραιότητες.

Όπως αντιλαμβάνεστε η τρόικα περιλαμβάνει πολλά ικανά στελέχη, υπηρεσιακά στελέχη, σε επίπεδο Διευθυντού από τους τρεις θεσμούς (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ) και συζητούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Κύπρο, με τον πρωθυπουργό στην Ελλάδα, με τον υπουργό Οικονομικών. Συμμετέχουν σε μία πολιτική συζήτηση που επηρεάζει τις κοινωνίες. Άρα σηκώνουν ένα τεράστιο πολιτικό βάρος και αυτό δημιουργεί ένα θεσμικό πρόβλημα, πρόβλημα δημοκρατίας, πολιτικής, πρόβλημα νομιμοποίησης. Αυτό εξετάζει τώρα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την έκθεση που έχει αναθέσει σε σχέση με την τρόικα" είπε με έμφαση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας για το χρέος της χώρας ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί η βιωσιμότητά του και σιγά σιγά η Ελλάδα να επανέλθει στις αγορές με την στήριξη των θεσμών που υπάρχουν, δηλαδή την EKT και το ESM "άρα δεν ζητάμε πολιτικές χάρες, αλλά μία συζήτηση σοβαρή, με θεσμικούς εταίρους που αντιλαμβάνονται και ερμηνεύουν σωστά τα αριθμητικά δεδομένα που εμφανίζει η ελληνική οικονομία".

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση επανέλαβε ότι ο Γερμανός φορολογούμενος δεν έχει πληρώσει κάτι για την Ελλάδα και μόνο εάν η Ελλάδα καταστραφεί και βγει από την ευρωζώνη "τότε θα χάσουν και τα κράτη μέλη και οι γερμανοί φορολογούμενοι".