Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών έχει εισβάλλει αιφνιδίως στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι εφεξής κατακτά μονιμότερη θέση. Εξάλλου, η χώρα βρέθηκε λίγα βήματα από την κάλπη τον περασμένο Ιούνιο, λόγω ΕΡΤ, αλλά τα σχέδια του Αντώνη Σαμαρά ανέτρεψε το σήμα από την Καγκελαρία. Η Μέρκελ δεν ήθελε να ακούσει για πρόωρες εκλογές. Ενώ επιστρέφει η καχυποψία των ξένων που συνδέεται με τα τελευταία χολερικά δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου.

Το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες που επανήλθε με πολλές πιθανότητες (άγνωστο εάν θα είναι τριπλές εκλογές ή αν οι εθνικές γίνουν νωρίτερα) ενοχλεί το Βερολίνο που έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν. Θα το δεχθεί η Αθήνα; Κανείς δεν ξέρει, αλλά πλέον και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newpost.gr, έχει την άποψη ότι καλό είναι για τον ίδιο και το όποιο ΠΑΣΟΚ έχει απομείνει, να γίνουν οι εκλογές μήπως και διασωθεί με το 3-4%.

Πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Την ίδια στιγμή κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης φλερτάρουν ανοιχτά με το εκλογικό σενάριο του Μαϊου (εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές...).

Ο Πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν ούτως ή άλλως τον Μάρτιο του 2015 διότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμπράξει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το είπε ορθά κοφτά προχθές στη συνομιλία που είχε με τους ξένους δημοσιογράφων των ΜΜΕ στις Βρυξέλλες. Το 2015 είναι ο επόμενος στόχος και το 2016 και η εξάντληση της τετραετίας που έλεγε τόσο καιρό, ξεχάστηκε! Τώρα, εάν γίνουν και νωρίτερα θα φανεί…

Όλα θα εξαρτηθούν από το σχέδιο για έξοδο στις αγορές, από τη λύση που θα δρομολογηθεί για το ελληνικό δημόσιο χρέος και από την υλοποίηση των τυχόν «ελαφρυντικών μέτρων» που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση μετά την επικύρωση από την Ε.Ε. του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Παρά το σχεδιασμό για εξάντληση τουλάχιστον του 2014, ο Αντώνης Σαμαράς, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, θέλει πλέον να είναι έτοιμος διά παν ενδεχόμενον. Στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, το ενδεχόμενο των εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές επανέρχεται συχνά στις συζητήσεις.

Το ενδεχόμενο ετέθη ως ερώτημα και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε ότι δεν το εξετάζει «υπό τις παρούσες συνθήκες». Όλοι όμως παραδέχονται ότι το θέμα είναι πρόωρο και ότι το σκηνικό θα αποσαφηνιστεί μετά τα μέσα Μαρτίου, ενώ πλέον υπάρχει και η θετική στάση του ΠΑΣΟΚ.

Όπως όμως εξηγούσε υπουργός που έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί συχνά με τον Πρωθυπουργό επί πολιτικών θεμάτων, το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό και τίθεται ως εξής:

«Αν διαφανεί ότι η ΝΔ μπορεί να κερδίσει τις ευρωεκλογές, τότε γιατί να μην κάνει μαζί και τις εθνικές εκλογές ώστε να τις κερδίσει και αυτές; Αν φανεί ότι τις χάνει, πάλι θα πρέπει να τα ρισκάρει όλα διότι διαφορετικά το μόνο που θα του μείνει είναι να περιμένει άλλους οκτώ-εννέα μήνες για να πέσει ή για να το ρίξουν: η θέση του ηττημένου των ευρωεκλογών θα είναι αβάσταχτη».

Και εάν χάσει η ΝΔ και ηττηθεί ο Πρωθυπουργός; Δεν είναι διατεθειμένος να…παραδοθεί, αλλά θα περιμένει να τελειώσει η αριστερή παρένθεση, όπως λένε οι γνωρίζοντες, με το επιχείρημα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αντέξει, καθώς οι ευρωπαίοι πιστωτές θα του επιβάλλουν ένα δυσβάσταχτο πλαίσιο και θα αναδειχθεί σύντομα η αδυναμία του να κυβερνήσει…!