Δεν πρόκειται να ζημιωθούν οι συνταξιούχοι δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στο νέο σύστημα υπολογισμού της παρακράτησης φόρου, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα επιφέρει αυξήσεις από 27 έως και 200 ευρώ στις μηνιαίες φορολογικές επιβαρύνσεις των συντάξεων.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός εξήγησε ότι οι συνταξιούχοι όχι μόνο δεν θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους, αλλά θα έχουν στο τέλος του χρόνου όφελος 1,5% λόγω της αυτόματης παρακράτησης. 

Είπε ακόμα ότι ο φόρος δεν είναι καινούργιος, αλλά είναι ήδη ψηφισμένος από το 2013 και είπε ότι η παρακρατήσεις θα γίνονται με εξορθολογισμό και δίκαιο τρόπο.

Ο φόρος θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από 1η Ιουλίου θα υπάρξουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, καθώς θα εφαρμοστεί η αρχή της εισφοράς παροχής, δηλαδή οι συντάξεις θα είναι αντίστοιχες με τις εισφορές.

Γνωστοποίησε επίσης ότι πολύ σύντομα θα λυθεί το πρόβλημα με τα Κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας, που έχει δημιουργήσει η απεργία των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, καθώς, όπως είπε, με νόμο που θα έρθει στη Βουλή τα Κέντρα θα έχουν τους δικούς τους γιατρούς.

Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε επίσης και το «ηλεκτρονικό βιογραφικό του ασφαλισμένου», το οποίο αποτελεί άλλη μία καινοτομία του Υπουργείου, το οποίο θα καταργεί, τόσο τη γραφειοκρατία, όσο και τις καθυστερήσεις στην απονομή της σύνταξης.

Με την ηλεκτρονική καταγραφή όλων εκείνων των στοιχείων, που συνθέτουν το δικαιούμενο ποσό της σύνταξης, όπως π.χ. χρόνια εργασίας, αποδοχές, ένσημα από περισσότερους του ενός Ασφαλιστικούς Φορείς κ.τ.λ., πλέον αποφεύγονται όλοι οι «σκόπελοι», που οδηγούσαν στις καθυστερήσεις κατά την απονομή της σύνταξης στους εν δυνάμει συνταξιούχους.