Στην ανάγκη να επιτευχθεί μία νέα πολιτική συμφωνία στη βάσης εθνικής  αυτοδέσμευσης και αποδοχής εκ μέρους των Ελλήνων μίας μακροπρόθεσμης λιτής δημοσιονομικής διαχείρισης, αναφέρεται σε άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος.

Όπως σημειώνει, η συμφωνία θα πρέπει να προκύψει μέσα από διαδικασία εθνικής συνεννόησης που θα πρέπει να αρχίσει την επομένη των ευρωεκλογών.

«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θα πρέπει την επομένη να αρχίσει η διαδικασία της εθνικής συνεννόησης. Είτε βρει τη σημερινή κυβέρνηση εξασθενημένη είτε όχι» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος και συνεχίζει: 

«Θεωρώ ότι η πολιτικά γνήσια-και δημοκρατικά υπεύθυνη-προσέγγιση θα ήταν η διαπραγμάτευση και η εθνικά φερέγγυα σύναψη μιας παρόμοιας συμφωνίας στο πλαίσιο μιας Μεσοπρόθεσμης Πλατφόρμας Διάσωσης που θα στηριχθεί από όλα τα ιδεολογικά και κοινωνικά ρεύματα σε επίπεδο κορυφής. 

Παράλληλα, σημειώνει ότι, «το εθνικό σχέδιο αυτοδέσμευσης που έτσι θα συγκροτηθεί, και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης-προσοχή! Διαπραγμάτευσης που σε τέτοια βάση θα διεξαχθεί-θα τεθεί εν συνεχεία στην κρίση της βουλευτικής κάλπης. Για τη διαφωτισμένη και όχι συνθηματολογημένη, κρίση του λαού».