Ο Σωτήρης Χατζηγάκης- σφόδρα ευνοηθείς απο τον Κώστα Καραμανλή- με τις χθεσινές του δηλώσεις προκάλεσε ανοιχτά τον κ. Σαμαρά προκειμένου ο πρόεδρος της Ν.Δ να προχωρήσει στην διαγραφή του. Η δήλωση “ποιος είναι ο κ. Μιχελάκης” αλλά και η δήλωση στο newpost:  “Δεν φοβάμαι τη διαγραφή μου, έχω αυτόνομη πολιτική πορεία και πάντα έλεγα αυτά που πίστευα χωρίς να φοβάμαι. Εάν με διαγράψουν δεν θα χάσω εγώ" δίνουν με βεβαιότητα την άνεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει την θέση του έναντι ενός παρασκηνίου που είναι προφανές οτι του δημιουργεί προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί οτι η κίνηση Χατζηγάκη συνέπεσε με την καλή εμφάνιση του κ. Σαμαρά στην Βουλή και τους πόντους που κέρδισε έναντι του κ. Παπανδρέου. “Το παιχνίδι ήταν στημένο” σημειώνει κορυφαίο κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας καταδεικνύοντας οτι γνωρίζουν στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τις κινήσεις αλλά και τις προθέσεις της κ. Μπακογιάννη. Σε σημερινή του ανάρτηση  το  “fimotro” δίνει μια άλλη διάσταση στις κινήσεις του πρώην Υπουργού τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Πολλοί νομίζουν ότι πίσω από την ιστορία με τον Χατζηδάκη βρίσκεται η Ντόρα (την οποία εξυμνεί) ή και ο Καραμανλής (τον οποίο επίσης στην ίδια συνέντευξη εξύμνησε). Λάθος. Ο Γ. Σουφλιάς είναι από πίσω. Ο κουμπάρος του Χατζηγάκη, ο οποίος έχει εκνευριστεί γιατί δεν του τηλεφωνεί κανένας από τη Νέα Δημοκρατία. Χατζηγάκης και Σουφλιάς μιλάνε σχεδόν καθημερινά. Περίμενε να γίνει τομεάρχης. Δεν έγινε και βγήκε στα κάγκελα. Ο Σαρακατσάνος Σουφλιάς ψάχνει να δείξει τη δύναμή του. Όπως συμβαίνει συνήθως...”

Άλλωστε είναι γνωστό οτι ο κ. Χατζηγάκης έγινε δυο φορές Υπουργός μετά απο παρέμβαση στον κ. Καραμανλή εκ μέρους του Γιώργου Σουφλιά.

Αλλά πέραν αυτής της σχέσης ο κ. Χατζηγάκης ανέκαθεν διατηρούσε με την οικογένεια Μητσοτάκη πολύ καλές σχέσεις και σήμερα αναζητώντας πολιτική στέγη δεν φαίνεται να έχει άλλη επιλογή απο την “Δημοκρατική Συμμαχία” της κ. Μπακογιάννη.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Καραμανλής έχει εκφράσει την δυσαρέσκεια του για την κίνηση Χατζηγάκη αφού θεωρεί οτι η εμπλοκή του ονόματος του στις δηλώσεις του υπό διαγραφή πρώην Υπουργού, του δημιουργεί ποικίλα προβλήματα στην παρούσα φάση. Μάλιστα όπως οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν είπε με έμφαση στους στενούς του συνεργάτες οτι “δεν θέλω να με ανακατεύουν στα εσωκομματικά, δεν θέλω να έχω την παραμικρή ανάμιξη σε τέτοια ζητήματα...”

Η παρέμβαση- πρόκληση Χατζηγάκη

Υπενθυμίζεται οτι χθες ο κ. Χατζηγάκης για όλους και για όλα μίλησε  σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σε ραδιόφωνο των Τρικάλων. Ο πρώην υπουργός το πρωί της Τετάρτης υπεραμύνθηκε του έργου των Κυβερνήσεων Καραμανλή και έκανε λόγο για «φιρφιρίκους εντός της Ν.Δ. που καλλιεργούν κλίμα εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού». Τόνισε πως «δεν θα πάθω πολιτικό Αλτσχάιμερ για να εξασφαλίσω κομματική θέση» και κατέθεσε την εκτίμησή του πως «το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη θα μπει στη Βουλή και με δεδομένο ότι ο δικομματισμός καταρρέει πιθανόν να κληθεί να παίξει και κεντρικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό».

Ο Σ. Χατζηγάκης υπογράμμισε την ανάγκη να στραφεί η Ν.Δ. προς τον «μεσαίο χώρο» προκειμένου να κερδίσει ζωτικό χώρο στο εκλογικό σώμα και να καταστεί πλειοψηφικό ρεύμα, ενώ χαρακτήρισε θετικές τις τελευταίες αποφάσεις της Ε.Ε. για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της χώρας μας λέγοντας ωστόσο πως «αποτελεί επιτυχία της ίδιας της Ευρώπης και όχι του Γ. Παπανδρέου». Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρώην υπουργού:

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Ο Κώστας Καραμανλής «ενόχλησε» πολλούς με την πολιτική που άσκησε τα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας. Ενόχλησε συμφέροντα και ειδικά με την εξωτερική πολιτική που ακολούθησε έδειξε πως έβαζε πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της Ελλάδας. Σας θυμίζω το βέτο για τα Σκόπια, το Κυπριακό, τη συνεργασία με τη Ρωσία όσον αφορά το φυσικό αέριο και πολλά άλλα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κάηκε όλη η Ελλάδα παραμονές εκλογών του 2007 ή ότι αμέσως μετά από αυτές σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση που προσπαθούσε η Κυβέρνηση Καραμανλή να προωθήσει συναντούσε μεγάλα εμπόδια.

Σήμερα η πολιτική του Καραμανλή επιβεβαιώνεται, όπως και ότι μιλούσε με ειλικρίνεια το Σεπτέμβριο του 2009 όταν κατέθετε ενώπιον του λαού ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Αν αυτά γινόντουσαν τότε, δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο σήμερα. Σε κάθε περίπτωση είναι άδικο να τα ρίχνουν όλα στην Κυβέρνηση Καραμανλή και στον ίδιο τον πρώην Πρωθυπουργό. Κακώς τον υποτιμούν και ειδικά μέσα από το ίδιο μας το κόμμα όπου ορισμένοι «φιρφιρίκοι» καλλιεργούν ένα τέτοιο κλίμα τόσο ενάντια στον πρώην Πρωθυπουργό, όσο και σε αναγνωρισμένα στελέχη τα οποία έχουν προσφέρει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κάνουν λάθος και αρνούνται να κατανοήσουν ότι ο «Καραμανλισμός» έχει βαθιές ρίζες στην παράταξή μας.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ Ν.Δ.

Εγώ δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να πάθει πολιτικό Αλτσχάιμερ. Σε όλη μου τη ζωή πορεύτηκα με ανεξαρτησία, αυτονομία και με το θάρρος της γνώμης μου, πολλές φορές ερχόμενος σε σύγκρουση με την ηγεσία του κόμματός μου. Ωστόσο πάντοτε οι εκάστοτε αρχηγοί της Ν.Δ. εκτιμούσαν αυτή ακριβώς την ειλικρίνεια και την ευθύτητά μου και μου εμπιστευόταν κρίσιμα πόστα. Στη σημερινή δομή του κόμματος είναι λίγες οι θέσεις τις οποίες θα μπορούσα να διεκδικήσω. Εγώ ούτε Τομεάρχης θέλω να γίνω και ούτε με ενδιαφέρει, το έχω διαμηνύσει. Αν θυσίαζα την ανεξαρτησία μου σίγουρα θα ήμουν πολλά περισσότερα από Τομεάρχης.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΟ ΧΩΡΟ
Το γεγονός ότι ενώ καταρρέει το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει η Ν.Δ. είναι σίγουρα ανησυχητικό. Η Ν.Δ. οφείλει σήμερα να αγκαλιάσει το «κέντρο», τον λεγόμενο «μεσαίο χώρο» κάνοντας μια υπέρβαση στην πολιτική της η οποία είναι σίγουρο πως θα υιοθετηθεί από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Θεωρώ πως το κόμμα της κας Μπακογιάννη θα μπει στη Βουλή και με δεδομένο ότι ο δικομματισμός καταρρέει είναι πολύ πιθανόν να παίξει και κεντρικό ρόλο. Έχω φιλικές σχέσεις μαζί της, σίγουρα κουβεντιάζω, όπως κουβεντιάζω και με όλους τους πολιτικούς.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Εγώ νιώθω ότι βρίσκομαι στην καλύτερη στιγμή της πολιτικής μου διαδρομής. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω δώσει δικαιώματα και αφορμές για σχόλια και πολιτικά σκάνδαλα. Πορεύτηκα με μετριοπάθεια και λειτούργησα με γνώμονα την συνείδησή μου και την προσφορά στον τόπο. Θεωρώ πως σύντομα θα βρεθώ ξανά στο επίκεντρο των εξελίξεων και από θέση ευθύνης θα συνεχίσω την πορεία μου.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σίγουρα είναι θετικές. Και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η μείωση του επιτοκίου μας επιτρέπουν να ανασάνουμε. Είναι επιτυχία, όχι όμως του Γ. Παπανδρέου αλλά της Ελλάδας και της ίδιας της Ευρώπης η οποία βοηθώντας τη χώρα μας βοηθά τον ίδιο της τον εαυτό και την ύπαρξή της. Ωστόσο θα πρέπει πια η Κυβέρνηση να φροντίσει να διοχετεύσει ρευστό στην αγορά και να προωθήσει τις δημόσιες επενδύσεις ώστε να αυξήσουμε τις ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας μας.