current views are: 1

13 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση04:55

Οι νέες προφυλακίσεις φέρνουν πιο κοντά την Χρυσή Αυγή στο να τεθεί εκτός νόμου

Το ενδεχόμενο να κηρυχθεί εκτός νόμου η Οργάνωση της Χρυσής Αυγής ξανάρχεται στο προσκήνιο μετά τις τρεις νέες προφυλακίσεις του σαββατοκύριακου. 

Δημοσίευση 04:55’
αρθρο-newpost

Το ενδεχόμενο να κηρυχθεί εκτός νόμου η Οργάνωση της Χρυσής Αυγής ξανάρχεται στο προσκήνιο μετά τις τρεις νέες προφυλακίσεις του σαββατοκύριακου. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Το ενδεχόμενο να κηρυχθεί εκτός νόμου η Οργάνωση της Χρυσής Αυγής ξανάρχεται στο προσκήνιο μετά τις τρεις νέες προφυλακίσεις του σαββατοκύριακου. Παράλληλα αυτό που προβληματίζει είναι η δημοσκοπική αντοχή που παρουσιάζει το νεοναζιστικό μόρφωμα σε όλες τις μετρήσεις. 

Τα στοιχεία που συλλέγει η δικαιοσύνη και καταδεικνύουν, πέραν πάσης αμφισβήτησης, ότι τα κορυφαία μέλη της Οργάνωσης δεν ήταν, απλώς, «γραφικοί νοσταλγοί του Χίτλερ» αλλά κινούνταν συντονισμένα ως παραστρατιωτικό σχήμα ενισχύουν το οπλοστάσιο της Πολιτείας και πλέον στο κυβερνητικό στρατόπεδο επανέρχεται με ένταση το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η Οργάνωση. 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο διατυπώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις καθώς δεν λείπουν όσοι, ακόμα και σήμερα, εκφράζουν έντονες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής έναντι της Χρυσής Αυγής και άλλοι που θεωρούν ότι το κυβερνητικό στρατήγημα έχει αποτύχει πλήρως. Ένα στοιχείο που εντείνει τον προβληματισμό είναι η διαδικασία μέσω της οποίας θα μπορούσε να κηρυχθεί εκτός νόμου ένα κόμμα η συμμετοχή του οποίου στις εκλογές εγκρίθηκε από τον Άρειο Πάγο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη κι αν αυτό συμβεί, οι βουλευτές – τουλάχιστον όσοι δεν αντιμετωπίζουν διώξεις ή προφυλακίσεις – θα μπορούν κανονικά να συμμετέχουν στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ ουδείς μπορεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο ακόμη κι αν κηρυχθεί εκτός νόμου να υποκατασταθεί από ένα άλλο μόρφωμα, π.χ. την «Ελληνική Αυγή» που θα επιδιώξει να συμμετάσχει στις εκλογές. Πολύ πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς σε αυτές δεν υπάρχουν κομματικά ψηφοδέλτια. 

Στον αντίποδα, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι ο μοναδικός τρόπος απάντησης στη δημοσκοπική τάση της Χ.Α. είναι η απαγόρευση λειτουργίας της, σε χρόνο μάλιστα κοντά στις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το βάρος πέφτει στην πλευρά της Δικαιοσύνης και είναι σαφές πως οι Δικαστές θα προχωρήσουν σε μία τέτοια απόφαση μόνον  στην περίπτωση που είναι απολύτως βέβαιοι ότι διαθέτει ισχυρή  συνταγματική και ποινική  βάση.

Κυβερνητικό στέλεχος, πάντως, θέλοντας να δείξει ότι οι λύσεις δεν αφορούν απαραιτήτως την απαγόρευση λειτουργίας της Οργάνωσης, υπενθύμιζε πώς στις εκλογές του 2009, όταν είχε επιχειρηθεί να κατέλθει υποψήφιος ο τότε έγκλειστος χουντικός Νίκος Ντερτιλής, ο Άρειος Πάγος αρνήθηκε να εγκρίνει την υποψηφιότητά του. Το ενδιαφέρον είναι ότι τότε το Δικαστήριο δεν πολιτικοποίησε την απόφασή του. Η υποψηφιότητα απερρίφθη όχι γιατί ο Ντερτιλής είχε στερηθεί των πολιτικών του δικαιωμάτων αλλά για καθαρά τυπικούς λόγους καθώς δεν είχε υποβάλλει ο ίδιος την αίτηση ανακήρυξής του ως υποψηφίου…


σχετικα αρθρα