Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Κάθοδο κοινού φορέα στις ευρωεκλογές μέσα από την δημιουργία Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης αποφάσισαν οι 58. 

Σε μία προσπάθεια να διευκολύνουν την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, -για την οποία είχαν εκδηλωθεί πολλές ενστάσεις- οι 58 συμφώνησαν χθες το βράδυ στο να καλέσουν κόμματα και κινήσεις να συμπαραταχθούν σε μία Δημοκρατική Παράταξη χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς και χωρίς φυσικά να καταργηθούν ως πολιτικοί φορείς. 

Οι 58 αποφάσισαν ομόφωνα να δοκιμαστούν στις ευρωεκλογές μέσω αυτής της Παράταξης και εξέδωσαν κείμενο στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Το ψηφοδέλτιο της Παράταξης θα αναφέρεται στο ΕΣΚ και οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν θα ενταχθούν στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ομάδα. Η συγκρότηση της Παράταξης θα πρέπει να είναι το σημείο συνάντησης των κομμάτων, των κινήσεων και των προσώπων που αυτονόμως, με δικές τους διαδικασίες, θα αποφασίσουν να στηρίξουν την κοινή προσπάθεια. Οι διαδικασίες συγκρότησης θα είναι ασφαλώς συναινετικές και θα σέβονται την ιστορικότητα των φορέων και τις πολιτικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν την σημερινή εθνική συγκυρία. Η Παράταξη είναι οι πολίτες που θα θελήσουν να τη στηρίξουν και όχι άθροισμα κομματικών αντιπροσωπειών. Η Παράταξη πρέπει να εκφράζει την πρόθεση και απόφαση του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου να βαδίσει στην αναγέννησή του, να απευθυνθεί σε νέες ηλικιακά και πολιτικά δυνάμεις. Το ευρωψηφοδέλτιο πρέπει να εκφράζει αυτήν την πρόθεση και ως προς τα πρόσωπα και ως προς τις διαδικασίες». 

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χαιρετίζει την κίνηση των 58 χαρακτηρίζοντας ως πολύ θετικό το γεγονός ότι η προσέγγιση και οι συναφείς πρωτοβουλίες εναρμονίζονται με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτικά το ΠΑΣΟΚ τονίζει:

Το ΠΑΣΟΚ χαιρετίζει το κείμενο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την κίνηση των 58 για την προοδευτική δημοκρατική παράταξη ως σχήμα συμμετοχής στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές με τη σημαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος όλων εκείνων που εκφράζονται από τις προτάσεις των ευρωπαίων δημοκρατών και  σοσιαλιστών για την υπέρβαση της  κρίσης και το μέλλον τη Ευρώπης.

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η προσέγγιση αυτή και οι συναφείς πρωτοβουλίες - προγραμματικές και οργανωτικές - εναρμονίζονται με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ. Είναι λογικό όσοι νιώθουν αγωνία για τον τόπο και αντιλαμβάνονται το ρόλο, τις ευθύνες και τις δυνατότητες του χώρου της κεντροαριστεράς να συμπίπτουν στις εκτιμήσεις τους.

Το ΠΑΣΟΚ μετέχει με σεβασμό στην ιστορία και την ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα αλλά με σεβασμό και σε όλους τους άλλους - κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα - που πιστεύουν στη δυναμική της  προσπάθειας αυτής .