current views are: 1

13 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση10:12

Οι ΗΠΑ μας ζητούν να γίνουμε… η «χωματερή» της Συρίας

Θαλάσσιο χώρο για να… πετάξουν τα χημικά όπλα της Συρίας ζητούν από τη χώρα μας οι ΗΠΑ.

Δημοσίευση 10:12’
αρθρο-newpost

Θαλάσσιο χώρο για να… πετάξουν τα χημικά όπλα της Συρίας ζητούν από τη χώρα μας οι ΗΠΑ.

Θαλάσσιο χώρο για να… πετάξουν τα χημικά όπλα της Συρίας ζητούν από τη χώρα μας οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα» έχουν, από τον περασμένο Σεπτέμβρη, υπάρξει δύο non – paper από την Αμερικανική Πρεσβεία προς το υπουργείο Εξωτερικών, με τα οποία ζητείται η συνδρομή της Αθήνας στην επιχείρηση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Αθήνα ζήτησε να αποφευχθεί η πορεία των πλοίων μεταφοράς των χημικών ουσιών βορείως της Κρήτης, για λόγους ασφαλείας, προστασίας του περιβάλλοντος, τουρισμού κ.ά. Δεν απέκλεισε όμως την οικονομική συνδρομή της στο ταμείο που έχει συσταθεί, ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την καταστροφή.

Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει και τον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τις συνομιλίες που θα έχει την προσεχή Πέμπτη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Ουάσιγκτον.

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας ήταν να εντοπιστούν και να απομακρυνθούν από τη Συρία τα χημικά όπλα του καθεστώτος Άσαντ, επιλογή που προκρίθκε της στρατιωτικής επέμβασης.

Το αρχικό χροοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της επιχείρησης έςω τα τέλη Δεκεμβρίου 2013 δεν ήταν δυνατό να τηρηθεί καθώς η υπόθεση αποδείχτηκε εξαιρετικά περίπλοκλη.

Η νέα καταληκτική ημερομηνία για την καταστροφή τους είναι τα τέλη Ιουνίου 2014.

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει μία εντονότατη συζήτηση για το ενδεχόμενο το αμερικανικό πλοίο «MV Cape Ray» που θα αναλάβει την αρχική φάση της καταστροφής να αφήσει μέρος των αποβλήτων του στη Μεσόγειο ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Ιταλία έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει ένα λιμάνι.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, αναφέρει πως έχουν υπάρξει διαβήματα και προς το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου η διαδικασία να μη γίνει σε περιοχές που θα επηρεάσουν την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα δανέζικο πλοίο είχε φορτώσει την περασμένη Πέμπτη από τη Λατάκεια και αναμενόταν το ίδιο να γίνει με ένα νορβηγικό.

Συνολικά, το φορτίο υπολογίζεται από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) σε περίπου 1.300 τόνους. Στη συνέχεια, τα δύο πλοία θα κατευθυνθούν προς το επιλεχθέν ιταλικό λιμάνι, όπου το αμερικανικό σκάφος «MV Cape Ray», με τη μέθοδο της υδρόλυσης, θα αναλάβει κατ’ αρχήν να «εξουδετερώσει» τα χημικά αέρια (κυρίως το «αέριο της μουστάρδας») μέσα σε νερό.  


σχετικα αρθρα