Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

«Η κυβερνητική κλεψύδρα ήδη μετράει ανάποδα" ισχυρίζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις περιελίξεις της κυβέρνησης. Σε συζητήσεις τους αφού διαπιστώνουν τα αδιέξοδα της συγκυβέρνησης, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι " το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση, είναι τέτοιου μεγέθους που ακόμα και η όποια προσωρινή λύση, αυτόματα δημιουργεί το επόμενο αδιέξοδο". 

Και διευκρινίζουν: μετά την αποτυχία της θεωρίας των δύο άκρων, η κυβέρνηση επενδύει στη τρομοκρατία επιδιώκοντας, να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκρατικές οργανώσεις. "Αν αυτό δεν είναι ένδειξη πανικού τότε τι είναι;" αναρωτιούνται στην Κουμουνδούρου και επισημαίνουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σαφώς καταδικάσει την τρομοκρατία, καθιστώντας σαφές ότι ενδεχόμενη επιμονή της κυβέρνησης σ’ αυτό το σενάριο " λειτουργεί αντικειμενικά υπέρ των κύκλων της ανωμαλίας". Πάνε δε ένα βήμα παρακάτω θέτοντας το ερώτημα " ποιόν ή ποιους συμφέρει αυτή τη στιγμή ο αποπροσανατολισμός από τα καυτά θέματα της καθημερινότητας;". 

Όσο δε για την δήλωση του Ευαγ. Βενιζέλου περί πέμπτης φάλαγγας με την οποία "έδειχνε" προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος έστειλαν το μήνυμα προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης " μήπως πρέπει ο ίδιος να κοιτάξει προσεκτικά το παρελθόν του και μετά να μιλά για πέμπτη φάλαγγα?" Το υπονοούμενο είναι σαφές και ιδιαίτερα δηκτικό όχι μόνο για τον τρόπο που "αποκαθηλώθηκε" ο Γ. Παπανδρέου, αλλά και για το ρόλο που έπαιξε στο πρόσφατο παρελθόν ο Ευαγ. Βενιζέλος ως υπουργός οικονομικών. Υπενθυμίζουν δε ότι οι  δηλώσεις Σόϊμπλε επιβαρύνουν την κυβέρνηση, αφού η γερμανική κυβέρνηση δεν συμμερίζεται τα έστω ψήγματα αισιοδοξίας με τα οποία το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να "μπολιάσει" την κοινωνία. 

Βεβαίως δεν περνά απαρατήρητη και ο "χορός" των σκανδάλων τα οποία έρχονται στο φως με τη μορφή χιονοστιβάδας. "Όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι χρυσά παιδιά της Ν.Δ" λένε με νόημα και περιμένουν τις δικαστικές εξελίξεις τις οποίες τις συνδέουν άμεσα με εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο.

Είναι κοινός τόπος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπο διαρκή πίεση και τα περιθώρια κινήσεών του είναι περιορισμένα. 

Η ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας στην οποία είχε επενδύσει ώστε να "ανασάνει", μάλλον δεν τις βγαίνει, αφού επί της ουσίας "οι εταίροι επιμένουν στη τήρηση του προγράμματος και οι όποιες θετικές κρίσεις, ακυρώνονται την επόμενη μέρα". Στελέχη του κόμματος διατείνονται ότι η κυβέρνηση πλέον ¨κάνει καθυστερήσεις, όμως το χρονόμετρο τρέχει, άρα...". Στο σημείο αυτό αρχίζει η συζήτηση για την επόμενη μέρα. Αρκετά στελέχη προβλέπουν ότι δύσκολα πλέον η κυβέρνηση θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές, ενδεχομένως και πριν από τις ευρωεκλογές, αφού πλέον έχει μπει σε πορεία φθοράς. Μάλιστα η άποψη του συνήθως "μετρημένου" κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Γ. Δραγασάκη σε συνέντευξή του στην "Εφ.Συν" (11/1/2014) ότι " η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι έκπληξη" αποτυπώνει εν μέρει και την αισιοδοξία που επικρατεί στην Κουμουνδούρου. 

«Είναι νωρίς να μιλήσουμε για ρεύμα νίκης, αλλά η επαφή μας με τον κόσμο δείχνει ότι πλέον αυτό αρχίζει να διαμορφώνεται», λένε στελέχη που περιοδεύουν ανα την Ελλάδα. Αν δε καταφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίσουν και τις "γραφικές έως ενθουσιώδεις φωνές που ενίοτε προκαλούν πρόβλημα, τότε θα έχουμε νικήσει και τον εν μέρει κακό μας εαυτό" λένε ειδικά μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Π. Τατσόπουλου. Και για αυτό την Τετάρτη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας αναμένεται να εγκριθεί ένας νέος "οδικός χάρτης" συμπεριφοράς και παρουσίας ειδικά στα συστημικά μίντια.