Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος 

Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη. Αυτό είναι το όνομα με το οποίο οι 58 της κεντροαριστεράς θα κατεβούν στις ευρωεκλογές. Οι 58 συνεδρίασαν και αποφάσισαν πως αν εκλεγούν ευρωβουλευτές τότε εκείνοι θα ενταχθούν στους ευρωπαίους σοσιαλιστές. 

Θα ακολουθήσουν διαδικασίες με τη δημόσια διαβούλευση επί των προγραμματικών θέσεων αλλα και διαδικασίες για τη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως στη θέση του επικεφαλής είτε θα τοποθετηθεί είτε ο κ. Τάσος Γιαννίτσης είτε ο κ. Γιώργος Παγουλάτος

Στην ανακοίνωση τους οι «58» αναφέρουν ότι: 

Οι διαδικασίες συγκρότησης θα είναι ασφαλώς συναινετικές και θα σέβονται την ιστορικότητα των φορέων και τις πολιτικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν τη σημερινή εθνική συγκυρία. Η Παράταξη είναι οι πολίτες που θα θελήσουν να τη στηρίξουν, και όχι άθροισμα κομματικών αντιπροσωπιών. Η Παράταξη πρέπει να εκφράζει την πρόθεση και την απόφαση του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου να βαδίσει στην αναγέννησή του, να απευθυνθεί σε νέες ηλικιακά και πολιτικά δυνάμεις, να πρωτοστατήσει στην υπέρβαση της κρίσης και στην εθνική ανασυγκρότηση. Το ευρωψηφοδέλτιο πρέπει να εκφράζει αυτή την πρόθεση και ως προς τα πρόσωπα και ως προς τις διαδικασίες. 

Το κείμενο χαιρέτισε η Χαριλάου Τρικούπη με ανακοίνωση: 

Το ΠΑΣΟΚ χαιρετίζει το κείμενο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την κίνηση των 58 για την προοδευτική δημοκρατική παράταξη ως σχήμα συμμετοχής στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές με τη σημαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος όλων εκείνων που εκφράζονται από τις προτάσεις των ευρωπαίων δημοκρατών και  σοσιαλιστών για την υπέρβαση της  κρίσης και το μέλλον τη Ευρώπης. 

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η προσέγγιση αυτή και οι συναφείς πρωτοβουλίες - προγραμματικές και οργανωτικές - εναρμονίζονται με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ. Είναι λογικό όσοι νιώθουν αγωνία για τον τόπο και αντιλαμβάνονται το ρόλο, τις ευθύνες και τις δυνατότητες του χώρου της κεντροαριστεράς να συμπίπτουν στις εκτιμήσεις τους. 

Το ΠΑΣΟΚ μετέχει με σεβασμό στην ιστορία και την ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα αλλά με σεβασμό και σε όλους τους άλλους - κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα - που πιστεύουν στη δυναμική της  προσπάθειας αυτής.