Στο ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian με τίτλο «Η Αριστερά της Ευρώπης βλέπει πως ο καπιταλισμός μπορεί να αντεπιτεθεί και να δαγκώσει».

Στην Ελλάδα, σημειώνει ο αρθρογράφος, Leo Panitch, «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το αριστερό κόμμα που είχε μεγάλη εκλογική επιτυχία κατά τη διάρκεια της ευρω-κρίσης, απορρίπτοντας τον τρόπο που έχει επαναπροσδιοριστεί η μεταρρύθμιση. Ενα κεντρικό σημείο του πολιτικού του προγράμματος, εξάλλου, είναι η κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, μέσω της ριζικής αλλαγής της λειτουργίας του... Πράγματι, αυτό που κάνει τις ευρωπαϊκές ελίτ να νιώθουν περισσότερο άβολα με την Ελλάδα που έχει αναλάβει και την προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, είναι μία νέα πολιτική κρίση που θα οδηγήσει σε γενικές εκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει και τον Αλέξη Τσίπρα να γίνεται πρωθυπουργός της χώρας».

«Οι αρχηγοί των κομμάτων δεν μπορούν παρά να γνωρίζουν ότι αν δεν αλλάξουν οι ισορροπίες δυνάμεων και σε άλλες χώρες για να δώσει έδαφος σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ο ελληνικός λαός θα υποφέρει ακόμη περισσότερο με το να μένει τιμωρημένος οικονομικά και απομονωμένος. Αυτός είναι χωρίς αμφιβολία και ο λόγος που, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ορίστηκε τον προηγούμενο για την υποψήφιος της προεδρίας της Κομισιόν, μίλησε για μία «ιστορική ευκαιρία» για ένα αριστερό εναλλακτικό «ευρωπαϊκό μοντέλο» σε σχέση με το παρόν καπιταλιστικό», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.

«Αυτό γυρνά σε μία συζήτηση που είχε ανοίξει έναν αιώνα πριν για τη μεταρρύθμιση εναντίον της επανάστασης, υπενθυμίζοντας τι συνέβη όταν η ελπίδα ότι μία επανάσταση στην περιφέρεια της Ευρώπης θα οδηγούσε σε επαναστάσεις ενάντια στις σκληρά καπιταλιστικές χώρες δεν ευωδόθηκε», συνεχίζει.

«Το ερώτημα για τον 21ο αιώνα δεν είναι η μεταρρύθμιση εναντίον της επανάστασης, αλλά τι είδους μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και τι είδους λαϊκά κινήματα θα βρίσκονται από πίσω τους και αν θα είναι αρκετά επαναστατικά ώστε να αντέξουν τις πιέσεις του καπιταλισμού», καταλήγει ο αρθρογράφος.

Ίσως η μεγαλύτερη ψευδαίσθηση του 20ου αιώνα ήταν αυτή των σοσιαλδημοκρατών. Η πίστη τους στις μεταρρυθμίσεις και ότι λειτουργούν επ' ωφελεία της κοινωνίας, ενώ στην πραγματικότητα υπόκεινται σε διάβρωση και επεκτείνουν τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό σε παγκόσμια κλίμακα, καταλήγει ο Panitch.