Επιτακτική και επείγουσα χαρακτήρισε την έρευνα για τις ποινικές δικογραφίες κατά κυβερνητικών προσώπων οι οποίες «αραχνιάζουν στα συρτάρια της Νομοθετικής Υπηρεσίας» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όπως σημείωσε, οι δικογραφίες αυτές αφορούν αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου και κατά του πολιτεύματος, ενώ έκανε λόγο για «ιδιότυπη ασυλία» και «κεκτημένη ατιμωρησία» που φτάνει μέχρι την επιβράβευση με τις ανώτερες κυβερνητικές θέσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι στις εκκρεμείς δικογραφίες συμπεριλαμβάνεται η δικογραφία των οικονομικών εισαγγελέων για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο, όπου καταγράφονται ευθύνες όχι μόνο της τότε κυβέρνησης, αλλά και της ΤτΕ και του διοικητή της.  

Αναφερόμενη στο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου περί μη παραγραφής των ποινικών αδικημάτων που αποδίδονται στον Γ. Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι εκτίθενται οι «σεναριολογούντες εντεταλμένοι αρθρογράφοι συγκροτημάτων που επί μήνες προετοίμαζαν επικοινωνιακά την παραγραφή, υπαινισσόμενοι μάλιστα ότι διέθεταν εκ των έσω πληροφορίες και πληροφοριοδότες».

Όπως είπε, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε διαφάνεια, λογοδοσία και δικαιοσύνη για τις υποθέσεις αυτές. Και δεν θα παραλείπουμε να υπενθυμίζουμε»:

 
Α) Ότι στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, με ευθύνη της Κυβέρνησης Σαμαρά, εξακολουθεί να μην έχει ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος των καταθετών, γεγονός που περιορίζει σημαντικά και την έρευνα της Δικαιοσύνης- επ’ αυτού καλείται άλλωστε αύριο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, μετά από αίτημά μας, ο Επικεφαλής του ΣΔΟΕ
 
Β) Ότι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έχει ιδιαζόντως ενδιαφέρουσες πτυχές που αφορούν και το τραπεζικό σύστημα και οι οποίες αποκαλύφθηκαν κατά τη διερεύνηση, αλλά εμποδίσθηκε η περαιτέρω διαλεύκανσή τους
 
Γ) Ότι η διαχείριση τόσο των δημοσίων οικονομικών όσο και του Τραπεζικού συστήματος, σε άμεση διαπλοκή με γνωστά-άγνωστα συμφέροντα του επιχειρηματικού και μιντιακού κατεστημένου τελεί σε ευθεία και αιτιώδη σύνδεση με το Χρέος που έχει καταπλακώσει το λαό, αλλά που, όπως αποδεικνύεται, κάθε άλλο παρά «δημόσιο» είναι. Όταν, λοιπόν, στο Δημόσιο δίνονται τα στοιχεία που καταγράφουν το δρόμο του χρήματος και τον αδικαιολόγητο πλουτισμό, αποκτήματα και τραπεζικές καταθέσεις σε φορολογικούς παραδείσους, η υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος επιτάσσει τον εξονυχιστικό έλεγχο. Κάθε αντίθετη Κυβερνητική μεθόδευση, προς την κατεύθυνση της συσκότισης της αλήθειας, της υπόθαλψης, της παρέλκυσης προς επίτευξη παραγραφής ή και της ενεργού στήριξης υπαιτίων όχι απλώς δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά το προδίδει και συνιστά αυτοτελώς ελεγκτέα συμπεριφορά.