Στην εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια  Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) όχι  μόνο δεν πρόκειται να λύσει αλλά θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής των υπηρεσιών  πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας των πολιτών εκτιμά με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Το  νομοσχέδιο  της  Κυβέρνησης για την ΠΦΥ δεν πρόκειται να λύσει, αντίθετα θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής των υπηρεσιών  πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας του λαού.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ πρόκειται για ένα σχέδιο που οδηγεί σε παραπέρα υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ, με επιπλέον περιορισμό των όποιων σήμερα δωρεάν παροχών.

Ακόμη εκτιμά ότι ενοποίηση των κρατικών μονάδων ΠΦΥ  σε έναν φορέα ανά Υγειονομική Περιφέρεια, δε συνιστά «ενιαίο σύστημα ΠΦΥ», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

«Στην πραγματικότητα ενοποιείται και αξιολογείται η λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια, με επιδείνωση των όρων δουλειάς των υγειονομικών, αξιοποιώντας ανάμεσα στα άλλα και την «κινητικότητα – διαθεσιμότητα» υπογραμμίζει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.  

Επιπλέον κάνει λόγο ότι ο νέος κρατικός φορέας ΠΦΥ αποτελεί, ένα «συνονθύλευμα» μονάδων ασύνδετων μεταξύ τους και σε ανταγωνισμό,  που θα διεκδικούν  μεγαλύτερο μερίδιο από τον ΕΟΠΥΥ που θα αγοράζει τις υπηρεσίες τους, αλλά και απευθείας από τους ασθενείς. 

Στη σημερινή άθλια κατάσταση, δεν αποτελεί φιλολαϊκή απάντηση το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση στην ΠΦΥ, όπως και καμία παραλλαγή που στηρίζεται στη συνύπαρξη κρατικού και ιδιωτικού τομέα και στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών υγείας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

TAGS