Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, όπου τέθηκαν επί τάπητος το πλεόνασμα, το χρέος, καθώς και η Ελληνική προεδρία, όπως επίσης και τα μεγάλα διεθνή ζητήματα. 

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πιέρ Μοσκοβισί, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη δυνατότητα που διανοίγεται, μετά την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, για την επιβεβαίωση και την επισημοποίηση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, είπε ότι με τον κ. Μοσκοβισί μίλησε για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και για το πρωτογενές πλεόνασμα που σημαίνει πάρα πολλά γιατί «αποκτούν υπόσταση και με νούμερα, οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού».

Αυτό σημαίνει, υπογράμμισε, ότι «τώρα έχουμε τις προϋποθέσεις για την επισημοποίηση και την επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους».

«Μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα που αφορούν την ολοκλήρωση του προγράμματος και την επάνοδο, σταδιακή αλλά ασφαλή επάνοδο της Ελλάδος στην κανονικότητα. Και κανονικότητα σημαίνει θεσμική ισοτιμία πολιτικά, αλλά και πρόσβαση στις αγορές» τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε προβλέπει την επιστροφή στην εν λόγω κανονικότητα απάντησε «το ταχύτερο δυνατό».

Οι αγορές έχουν μια χημεία, έχουν ένστικτο και ξέρουν, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ο διεθνής ιδιωτικός τομέας επενδύει πολλές ελπίδες στην Ελλάδα. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία εμείς οι ίδιοι εσωτερικά να μην υπονομεύουμε την προσπάθεια», συμπλήρωσε.

Τι συζήτησε με τον Λοράν Φαμπιούς

Την ευκαιρία ανάδειξης της οριζόντιας θαλάσσιας πολιτικής, ειδικά για τη Μεσόγειο, είχε μεταξύ άλλων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.

Κατά τη διάρκεια της ωριαίας και πλέον συνάντησης, ο αντιπρόεδρος παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ. «Πρόκειται για προτεραιότητες των λαών και των κοινωνιών της ΕΕ» δήλωσε στους δημοσιογράφους με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου που έδωσε από κοινού με τον Γάλλο υπουργό.

«Πρόκειται για την ανάπτυξη, την απασχόληση, το κοινωνικό κράτος, την ανεργία των νέων, την παράνομη μετανάστευση, την προστασία των συνόρων, την ολοκλήρωση της οικονομικής διακυβέρνησης και ιδίως της τραπεζικής ένωσης για να υπάρχει μια πραγματικά ενιαία τραπεζική αγορά» πρόσθεσε.

Βεβαίως, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, μιλήσαμε και «για την προτεραιότητα που έχουμε αναδείξει και που είναι η οριζόντια θαλάσσια πολιτική, που ξεκινάει από το περιβάλλον και την ενέργεια έως την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου».

Σχετικά με την κρίση στη Συρία, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι ως προεδρία της ΕΕ θα βοηθήσει στο να πετύχει η «Γενεύη2» εφόσον διεξαχθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αναδείξει την ανθρωπιστική διάσταση στο θέμα, «γιατί η Συρία είναι μια ανοιχτή ανθρωπιστική κρίση».

Ο κ. Φαμπιούς δήλωσε από την πλευρά του ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας για να την υποστηρίξει κατά την προεδρία της στην ΕΕ, για την οποία είναι σίγουρος ότι θα την ασκήσει με επιτυχία.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι επόμενοι έξι μήνες είναι πολύ σημαντικοί για την ελληνική προεδρία, γιατί υπάρχουν πολλά θέματα που εκκρεμούν και θα πρέπει να επιλυθούν. Επίσης, επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικοί από πολιτικής πλευράς, λόγω ευρωεκλογών.

«Σε πολλά από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν έχουμε πλήρη σύμπτωση απόψεων» δήλωσε ο γάλλος ΥΠΕΞ και ανέφερε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση, στην τραπεζική ένωση και στα εργασιακά θέματα.

​Όσον αφορά στα διεθνή θέματα, συζητήθηκε ιδιαίτερα το ζήτημα της Συρίας, ενώ ο κ. Φαμπιούς έθεσε και το θέμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, με τον γάλλο ΥΠΕΞ να υπογραμμίζει την επιδίωξη της χώρας του για μια ευρωπαϊκή συμμετοχή.