Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

«Έχουμε πετύχει το 80% όσων πρέπει να κάνουμε» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει γενικευμένη μείωση φόρων, ενώ τόνισε ότι προτιμά να καθυστερήσει η συμφωνία με την τρόικα. Απέκλεισε εξάλλου κάθε ενδεχόμενο περί «κουρέματος» του χρέους.

«Δίνω μία μάχη για την οικονομία, με ενδιαφέρει το σήμερα. Το μυαλό μου είναι στη σημερινή μάχη. Δε με αφορούν, δεν τα σκέφτομαι καθόλου. Δεν έχω χρόνο να τα σκεφτώ» είπε για τα σενάρια που τον θέλουν να διαδέχεται τον Γιώργο Προβόπουλο στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «άριστη» τη σχέση του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Απάντηση στις επικρίσεις

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «σε μία τέτοια δύσκολη περίοδο είναι λογικό ένας υπουργός Οικονομικών να γίνεται αλεξικέραυνο. Έχω άριστες σχέσεις με τους βουλευτές και των δύο κομμάτων. Δεν υπάρχει εύκολη και εναλλακτική λύση, είπε για τις αντιδράσεις προς το πρόσωπό του. Εγώ κάνω τη δουλειά μου. Θέσαμε ορισμένους στόχους και αυτούς υπηρετώ». 

«Δεν έχω ακούσει εναλλακτική θέση για την αντιπολίτευση» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Από αυτό φαίνεται ότι κάτι καλό κάνουμε. Για πρώτη φορά από το 2001 είμαστε πάνω από τους στόχους.Έχουμε πετύχει το 80% όσων πρέπει να κάνουμε. Έχουμε εξαλείψει τα αίτια της κρίσης, είπε, αναφερόμενος στα ελλείμματα.

«Χρειαζεται λίγη υπομονή», ανέφερε, επισημαίνοντας τον πολιτικό κίνδυνο.

Άφιξη τρόικας και φόροι

Για την τρόικα είπε ότι θα έρθει σε λίγες μέρες. «Είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου» είπε, διευκρινίζοντας ότι είναι καλύτερο να καθυστερήσει ώστε να έχει στα χέρια του τα στοιχεία του Δεκεμβρίου.

«Δεν υπάρχει περίπτωση το ΦΠΑ στην εστίαση να επανέλθει στο 23%» τόνισε.

«Οι αγορές ακόμα είναι κλειστές για την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να μειώσουμε άλλο τους φόρους, να κάνουμε γενικευμένες μειώσεις φόρων. Έχουμε βελτιώσει το μείγμα προς την πλευρά των δαπανών» είπε ο ΥΠΟΙΚ προσθέτοντας: 

Η φορολόγηση ήταν δύσκολη το 2013 γιατί καλύψαμε το παρελθόν, όσον αφορά το φόρο ακινήτων. Δε φταίω εγώ που εστάλησαν τρεις ΦΑΠ. Ο Φόρος στα Ακίνητα είναι πιο ελαφρύς σε σχέση με τον προηγούμενο.

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι «φέτος σκοπεύουμε να μειώσουμε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης» ενώ τόνισε ότι «η τρόικα κουβεντιάζει το θέμα των ομαδικών απολύσεων».

«Πολλοί αμφισβητούσαν το πρωτογενές πλεόνασμα και ένα ποσοστό, το 70% θα διατεθεί στις ασθενέστερες ομάδες» πρόσθεσε.

Τι μέλλει γενέσθαι για το χρέος

«Καμία χώρα δεν επιτρέπει ονομαστικό κούρεμα χρέους, όμως αυτό δε σημαίνει ότι το χρέος δεν μπορεί να μειωθεί» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. «Το σύνταγμα των δυτικών χωρών δεν επιτρέπει κούρεμα του χρέους» είπε. 

Δεν μπορούμε μονομερώς να κάνουμε διαγραφή χρέους τόνισε αφού αυτό σημαίνει ότι βγαίνουμε από το ευρώ, συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε κούρεμα χρέους και θα το πετύχουμε».

Τράπεζες και Τ.Τ.

«Η κυρία Σακελλαρίου πήγε μετά το δάνειο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και προσπάθησε να περισώσει ό,τι μπορούσε» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. «Η ιστορία έχει δείξει ότι ορισμένοι άνθρωποι αδικήθηκαν» σημείωσε.

Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει ούτε στη Δικαιοσύνη ούτε στην Τράπεζα της Ελλάδος είπε με αφορμή τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ.