Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Η τρόικα δεν λέει να έρθει στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την απάντηση των τροϊκανών στα νέα στοιχεία που εστάλησαν προ ημερών ενώ τα θέματα – αγκάθια από το δημοσιονομικό κενό μέχρι τις απολύσεις και την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών παραμένουν. 

Και όμως, μέσα σε αυτό το βαρύ πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας και, μάλιστα, χωρίς ρήξη και χωρίς το... βραχνά της τρόικας σε μηνιαία βάση πάνω από την ελληνική κοινωνία. Το σχέδιο στο οποίο έχουν καταλήξει το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει, ουσιαστικά, ότι η επικείμενη άφιξη της τρόικας στην Αθήνα θα είναι και η τελευταία μέχρι τον Ιούνιο. Η ιδέα, ούτως ή άλλως, εξέτασης του ελληνικού προγράμματος στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου έχει εγκαταλειφθεί καθώς τα κενά είναι πολλά και, συνεπώς, όλες οι αποφάσεις μετατίθενται για το Φεβρουαρίου. 

Σε εκείνη τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα επιδιώξει μία συνολική συμφωνία τόσο για τη δόση του Δεκεμβρίου που εκκρεμεί όσο και γι αυτή που έπεται, χωρίς μάλιστα την παρουσία των κ. Μαζούχ, Μορς και Τόμσεν επί ελληνικού εδάφους. Στη λογική της αποκλιμάκωσης των τόνων, άλλωστε, κινείται και η Ευρώπη που δεν θέλει, παραμονές ευρωεκλογών, να υπάρξουν εντάσεις με την Ελλάδα που θα καταδεικνύουν είτε τις δυσκολίες του προγράμματος είτε θα «ξύνουν» πληγές όπως το ζήτημα της μείωσης του ελληνικού χρέους. 

Η διαδικασία που φαίνεται να υιοθετείται προβλέπει τον καθορισμό ορόσημων – milestones, η επίτευξη των οποίων θα οδηγεί αυτομάτως στην εκταμίευση του αναλογούντος ποσού. Για παράδειγμα, μόλις η Αθήνα κλείσει τον κύκλο των απολύσεων για το 2013 και πραγματοποιήσει τις υπολειπόμενες 12.500 διαθεσιμότητες δημοσίων υπαλλήλων, θα εισπράττει με απόφαση πιθανά του EuroWorking Group μέρος της χρηματοδότησης ώστε να μπορέσει ομαλά να αποπληρώσει και τις λήξεις ομολόγων που έπονται. 

Η απουσία της τρόικας από την Αθήνα, που σύμφωνα και με τον ίδιο τον Γ. Στουρνάρα «τρομοκρατεί» τους πολίτες, αποτελεί το ένα σκέλος του σχεδίου ενόψει εκλογών. Το δεύτερο, και πλέον δύσκολο, αφορά στα πραγματικά προς εξέταση μεγέθη και το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Η Αθήνα αρνείται να υιοθετήσει το αίτημα της τρόικας για χαλάρωση του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, αμφισβητεί τις εκτιμήσεις των ελεγκτών για το μέγεθος της «τρύπας» στα δημοσιονομικά από το ΦΠΑ στην εστίαση και το φόρο ακινήτων, έχει διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, είναι σαφές ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσεπίλυτα προβλήματα όπως το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση – επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών, σε τρέχουσες τιμές, που αντιμετωπίζεται ήδη ως αιτία πολέμου και... ειδικού δικαστηρίου από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Το βαθμό δυσκολίας αυξάνει και το ρευστό πολιτικό σκηνικό που προκαλούν οι εν εξελίξει δικαστικές έρευνες, οι οποίες ακουμπούν ευθέως τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν καθ' όλη τη μεταπολίτευση. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εξοπλιστικά, Λίστα Λαγκάρντ και πιθανά το ζήτημα του ΟΣΕ (σ.σ. με πρωταγωνιστή τον κ. Μιχ. Λιάπη) απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον όποιο σχεδιασμό των δύο κυβερνητικών εταίρων, να δημιουργήσουν εσωτερικά ρήγματα στα δύο κόμματα και να αυξήσουν τη δυσπιστία των πολιτών...