Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Αν “σπάσει” τη σιωπή του, για να διασωθεί και δώσει λογαριασμούς και ονόματα ο διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ τότε θα δούμε χειροπέδες να περνούν και σε πολιτικά πρόσωπα οι οποίοι θησαύρισαν με τα εξοπλιστικά προγράμματα

Πρώην αξιωματούχοι του Πενταγώνου επισήμαναν στο newpost.gr ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει πολλά στοιχεία στη διάθεση του που αν θελήσει μπορεί να φωτίσει τις έρευνες και να φτάσει η Δικαιοσύνη την έρευνα ως το τέλος. 

Ο πρώην επικεφαλής των Ελληνικών Ναυπηγείων Σωτ. Εμμανουήλ, φέρεται να να έχει εισπράξει μετά τον Οκτώβριο του 2001 πάνω από 24 εκατ. ευρώ, μέσω της εταιρείας Ιnveco η οποία «χρεώνεται» σε αυτόν.

Στο ένταλμα του Έλληνα ανακριτή για συλλήψεις ήταν και το όνομα και του πολιτικού μηχανικού Ιωάννη Μπέλτσιου. Για πολύ καιρό ήταν στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι είχε συνάψει σύμβαση στα μέσα του 2003 με τη Ferrostaal ( κατασκευάστριας εταιρίας των υποβρυχίων) για την παροχή συμβουλών για... έργα υποδομής, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Για την HDW, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ήταν κομβικής σημασίας και δεν έπρεπε με τίποτα να χαθούν. Ο πρώην διευθυντής της Ferrostaal Χανς Μόλενμπεκ είχε καταθέσει στην Εισαγγελία του Μονάχου ότι «Θα είχαμε πρόβλημα αν ο κ. Εμμανουήλ δεν είχε συνεργαστεί μαζί μας και είχε πάει στους Γάλλους».

Στη συνέχεια ο πρώην διευθυντής της Ferrostal αναφέρθηκε και στη σχέση του Σ. Εμμανουήλ με την εταιρεία Inνeco. Η υπεράκτια αυτή εταιρεία έχει ήδη εμφανιστεί στη λίστα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ως αποδέκτης πληρωμών. «Σας λέει κάτι η εταιρεία Inveco;», ρωτούσε ο εισαγγελέας του Ντίσελντορφ. «Ναι, σχετίζεται με τον Σωτήρη Εμμανουήλ. Πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές των διαπραγματεύσεων, σε ένα λεγόμενο Head of Agreements. Αυτό σχετιζόταν με διάφορες αποδοχές για τον κ. Εμμανουήλ». 

«Η Inveco ήταν κατά κάποιο τρόπο αναμεμιγμένη με πληρωμή από την HDW (που ήταν θυγατρική της Ferrostaal ), ποσού 17.000.000 ευρώ . Την εταιρεία Inveco την τοποθετώ κοντά στον κ. Εμμανουήλ, αλλά δεν είμαι σίγουρος για αυτό» , είχε πει μεταξύ άλλων ο Χανς Μόλενμπεκ στη Γερμανική Δικαιοσύνη. 

Στην υπόθεση των δωροδοκιών, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες , εμπλέκεται και ο Μιχάλης Ματαντός. Σε παλιό πόρισμα του ΣΔΟΕ, ΄λέγεται ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος “πέρασε” μεγάλο μέρος του χρήματος που διακινήθηκε στην υπόθεση των υποβρυχίων. Σύμφωνα με κάποιες διαρροές , είχε εταιρεία στην οποία θεωρείται πως έφτανε το χρήμα και το μοίραζε στη συνέχεια. 

Πρόκειται για έναν άνθρωπο ηλικιωμένο πλέον, από πλούσια οικογένεια που μένει πια στο Λονδίνο. Σε αυτόν έχει αναφερθεί επίσης και το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». 

Το δημοσίευμα επικαλείται ανακριτικό υλικό που έχει συγκεντρώσει η Εισαγγελία του Μονάχου στο πλαίσιο της διερεύνησης σχετικών πρακτικών της Ferrostaal. Σύμφωνα με το «Spiegel», η εταιρεία (που λειτούργησε στο πλαίσιο κοινοπραξίας με την HDW για τη διεκδίκηση της παραγγελίας των ελληνικών υποβρυχίων) έδωσε πάνω από 55 εκατ. ευρώ μίζες, όπως προκύπτει από κατάλογο που παραθέτει με «ύποπτες πληρωμές» στην Ελλάδα. Στον κατάλογο φέρονται ως αποδέκτες φυσικά πρόσωπα και off-shore εταιρείες συμβούλων. Τον συγκεκριμένο κατάλογο είχε αφήσει ο πρώην μάνατζερ της Ferrostaal Χορστ Β. στο σπίτι της νύφης του, για να τον κρύψει από τις εισαγγελικές αρχές. 

Βαρύνουσας σημασίας, σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, θεωρείται η κατάθεση του μάνατζερ Γ.Φ. Χάουν, ο οποίος μέχρι τη συνταξιοδότησή του, το 2003, ήταν ο δεύτερος τη τάξει στην HDW, με μεγάλη επιρροή στον χώρο της γερμανικής εξοπλιστικής βιομηχανίας. 

O Χάουν ανήκε στην «ομάδα Α» (όπως ονομάζονταν οι ομάδες προώθησης συμφωνιών στη Ferrostaal). Ο Άκης Τσοχατζόπουλος , όπως λέει του είχε “συστήσει” τον παιδικό του φίλος, τον αρχιτέκτονα τον Μπέλτσιο. 

Στην κατάθεσή του στις 27 Οκτωβρίου 2010 ο Χάουν είπε ότι δεν μίλησε ποτέ με συμβούλους για δωροδοκίες που είχε εγγράψει η Ferrostaal αναφορικά με τη συμφωνία πώλησης υποβρυχίων στην Ελλάδα, αλλά επρόκειτο για μία «συμφωνία κυρίων». Ωστόσο ο Χάουν πρόσθεσε με νόημα «για τον καθένα ήταν σαφές ότι, αν ήταν αναγκαίο να δώσουν οι σύμβουλοι χρήματα σε άτομα σημαντικά για τη λήψη αποφάσεων προκειμένου να πάρουμε την παραγγελία, αυτό έπρεπε να γίνει». 

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος έχει κερδίσει τη δικαστική μάχη εναντίον του “Spiegel” που τον κατηγορούσε για δωροδοκία. 

Πάντως λέγεται ότι το ΣΔΟΕ έχει εντοπίσει, από έλεγχο που έχει κάνει στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, διαδρομές μαύρου χρήματος 32.500.000 ευρώ.