Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος 

Οι 58 συνεδρίασαν και αποφάσισαν πως στις ευρωεκλογές θα κατεβούν ως Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη. Στην απόφαση τους ξεκαθαρίζουν πως όποιοι εκλεγούν ευρωβουλευτές θα ενταχθούν στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών. 

Τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές στη Ελλάδα εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ ,το οποίο με ανακοίνωση του χαιρέτησε την απόφαση των 58. ΠΑΣΟΚ και 58 θα κατεβούν στις ευρωεκλογές με την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. 

Το ψηφοδέλτιο στην κορυφή θα αναγραφεί ΕΣΚ ,δηλαδή Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στη δεύτερη σειρά θα αναγράφονται οι κομματικοί συνδυασμοί που θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο δηλαδή το ΠΑΣΟΚ με τον ήλιο του και η ΠΔΠ ,δηλαδή η Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη με όποιο σύμβολο επιλέξουν. 

Αν στην πορεία ενδιαφερθεί και κάποιο άλλο κόμμα ή κίνηση να συμμετάσχει η διαδικασία θα είναι ανάλογη. 

Οι ευρωβουλευτές θα επιλέγουν από τη συνδιάσκεψη που θα γίνει ,η οποία χρονικά τοποθετείται στα τέλη Ιανουαρίου. Εκεί θα υπάρχει συμφωνία ΠΑΣΟΚ-58 για τον επικεφαλής και στη συνέχεια θα επιλέγουν οι υπόλοιποι που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ προφανώς να έχει τον κυρίαρχο λόγο. 

Απο την πλευρά των 58 προβάδισμα έχουν σίγουρα ο Τάσος Γιαννίτσης και ο Γιώργος Παγουλάτος

Από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως δύσκολα θα προκριθούν απο τον Ευαγγελο Βενιζέλο οι νυν ευρωβουλευτινες Άννυ Ποδηματά και Μαριλένα Κοππά ,οι οποίες ήταν παρούσες στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ. Έτσι και αλλιώς όμως και οι δυο δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και είναι εξαιρετικά δύσκολο να είναι εκ νέου υποψήφιες. Αντίθετα η Συλβάνα Ράπτη είναι από εκείνα τα πρόσωπα που ο κύριος Βενιζέλος θα επιθυμούσε να είναι στην επόμενη ευρωβουλή.

Ο κος Δρουτσας απ τους αγαπημένους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρεου ,ο οποίος μετά τη θητεία του ως υπουργός εξωτερικών πήρε τη θέση του Σταύρου Λαμπρινίδη στην ευρωβουλή δεν έχει απολύτως καμία τύχη ,άλλωστε και εκείνος έχει «εξαφανιστεί» απ την εσωτερική πολιτική σκηνή , αλλά και από τη σκηνή του ευρωκοινοβουλίου καθώς όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του δεν τον βλέπουν σχεδόν ποτέ. 

Όλα αυτά βεβαίως έχουν νόημα από την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να εκλέξει τουλάχιστον δυο ευρωβουλευτές ,γιατί σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γκάλοπ η Χαριλάου Τρικούπη εκλέγει έναν. Και τότε είναι που θα αρχίσουν τα όργανα καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που περιμένουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη γωνία για να του ζητήσουν ευθύνες.