current views are: 1

14 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση16:22

«Γονάτισε» από τα μαζικά κλικ το πρώτο on-line σύστημα για τα φάρμακα

Από την περασμένη Πέμπτη, όταν το newpost δημοσιοποίησε την κατασκευή του πρώτου on-line συστήματος παρακολούθησης φαρμακευτικών αποθεμάτων του Κοινωνικού Φαρμακείου της Κατερίνης, το σύστημα «γονάτισε» από τις μαζικές επισκέψεις. Η εφαρμογή, που στήθηκε μέσα σε μόλις ένα απόγευμα τα περασμένα Χριστούγεννα, δέχτηκε τόσες πολλές επισκέψεις…

Δημοσίευση 16:22’
αρθρο-newpost

Από την περασμένη Πέμπτη, όταν το newpost δημοσιοποίησε την κατασκευή του πρώτου on-line συστήματος παρακολούθησης φαρμακευτικών αποθεμάτων του Κοινωνικού Φαρμακείου της Κατερίνης, το σύστημα «γονάτισε» από τις μαζικές επισκέψεις. Η εφαρμογή, που στήθηκε μέσα σε μόλις ένα απόγευμα τα περασμένα Χριστούγεννα, δέχτηκε τόσες πολλές επισκέψεις…

Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Από την περασμένη Πέμπτη, όταν το newpost δημοσιοποίησε την κατασκευή του πρώτου on-line συστήματος παρακολούθησης φαρμακευτικών αποθεμάτων του Κοινωνικού Φαρμακείου της Κατερίνης, το σύστημα «γονάτισε» από τις μαζικές επισκέψεις.

Η εφαρμογή, που στήθηκε μέσα σε μόλις ένα απόγευμα τα περασμένα Χριστούγεννα, δέχτηκε τόσες πολλές επισκέψεις, «είτε από περιέργεια των πολιτών, να δουν πώς είναι ένα τέτοιο σύστημα, που επί χρόνια δεν κατάφεραν να φτιάξουν τα δημόσια νοσοκομεία, για να ξέρουν τι έχουν και τι όχι στις αποθήκες τους, είτε από πραγματική ανάγκη των ανθρώπων να βρουν φάρμακα», όπως λέει στο newpost o «πατέρας» της ιδέας και προγραμματιστής στο επάγγελμα, Ηλίας Τσολακίδης.

«Έσπασαν τα τηλέφωνα και το σύστημα είναι συνέχεια “πεσμένο”»

«Δεν περιμέναμε ότι θα υπάρχει τόσο ενδιαφέρον, δηλαδή τόση ανάγκη», ομολογεί στο newpost ο κ. Τσολακίδης, που τις τελευταίες ημέρες απαντά ακατάπαυστα σε απελπισμένα τηλεφωνήματα ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι αναζητούν ένα φάρμακο.

«Βλέπουν στο σύστημα ότι έχουμε ένα φάρμακο και αφού παίρνουν να το ζητήσουν, βρίσκουν κι ένα πρόθυμο αυτί να μοιραστούνε τον Γολγοθά τους. Μόλις πριν λίγο μιλούσα με μια κυρία που το παιδί της παίρνει γενόσημα, που του έχουν προκαλέσει επιληπτικές τάσεις και δεν βρίσκει σε κανένα νοσοκομείο το πρωτότυπο. Παίρνουν από νησιά, από τη Νάουσα, το Βύρωνα, τη Θεσσαλονίκη, από κέντρα υγείας που δεν έχουν φάρμακα, πολίτες που δεν βρίσκουν τις αγωγές τους… Κι αυτό γίνεται όλη μέρα», περιγράφει ο υπεύθυνος του Κοινωνικού Φαρμακείου της Κατερίνης.

«Λερναία Ύδρα» οι ελλείψεις φαρμάκων

Ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου της Μυτιλήνης, κάνουν λόγο για «πολύ σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα, ενώ η έλλειψη σε αναλώσιμα, όπως γάζες, σύριγγες, ράμματα, έχει γίνει μόνιμη κατάσταση».

Παρόμοια είναι τα δεδομένα και στο Νοσοκομείου Ρεθύμνου, όπου σύμφωνα με την Ένωση Γιατρών, «οι ελλείψεις φαρμάκων στην Παθολογική Κλινική μετρώνται σε λίστες των 3-4 σελίδων, ενώ πλέον δεν υπάρχουν αναντικατάστατα αντιβιοτικά, ερυθροποιητίνη, αντισηπτικά. Πολλές φορές έχει χρειαστεί να προτείνουμε σε ασθενείς να αγοράσουν κάποια φάρμακα –με δική τους επιβάρυνση- γεγονός που για τα νοσοκομειακά φάρμακα δεν είναι πάντα δυνατό».

Το πρόβλημα δεν έχει αφήσει αλώβητη ούτε την πρωτεύουσα, καθώς σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης, δεν υπάρχουν ούτε καν αντιρετροϊκά σκευάσματα.

«Κατά καιρούς σημειώνονται ελλείψεις και διάφορες κατηγορίες φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά. Σκεφτείτε ένα ασθενή, να έχει αλλεργία σε 2-3 αντιβιοτικά και να μπορεί να του χορηγηθεί μόνο το τρίτο που είναι σε έλλειψη. Τι θα γίνει με αυτόν τον ασθενή; Θα πεθάνει!», εξηγεί στο newpost o εκπρόσωπος των Γιατρών του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, Παναγιώτης Παπανικολάου.

Κορώνα γράμματα οι ζωές

«Το πιο κρίσιμο είναι οι ελλείψεις στα αντιρετροϊκά, τις αγωγές των ασθενών με Aids στο νοσοκομείο της Νίκαιας», επισημαίνει στο newpost η παθολόγος – λοιμωξιολόγος Όλγα Κοσμοπούλου, περιγράφοντας ότι «τους τελευταίους πολλούς μήνες το φαρμακείο του νοσοκομείου δίνει φάρμακα με το σταγονόμετρο, γιατί δεν επαρκούν. Οι φαρμακοποιοί τα μπαλώνουν τσίμα τσίμα την τελευταία στιγμή, αλλά μοιραία μακροπρόθεσμα θα έχουμε πρόβλημα. Αν για παράδειγμα ένας ασθενής με Aids, δεν πάρει 2-3 μέρες την αγωγή του, μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή του».


σχετικα αρθρα