Με στρατηγικές κινήσεις επιχειρεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος να ενισχύσει τις σχέσεις μας με την Αλβανία για πολλούς λόγους, οι οποίοι  εάν ευοδωθούν  θα είναι προς το εθνικό συμφέρον της χώρας μας.

Αφού υποδέχτηκε σήμερα την υπουργό Άμυνας της Αλβανίας Mimi Kodheli, τη συνόδευσε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ενώ αύριο θα έχει επισκεφθεί και τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση που είχε ο Δ. Αβραμόπουλος με την  Mimi Kodheli ο Έλληνας υπουργός Άμυνας είπε ότι «θα ανοίξει έναν νέο κεφάλαιο συνεργασίας στις διμερείς σχέσεις μας. Διαθέτουμε και τη τεχνογνωσία και την υποδομή».

Η Ελληνική πλευρά επιθυμεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία του Αλβανικού Στρατού στα δεδομένα του ΝΑΤΟ.

Βέβαια αυτό επιχειρεί και η Τουρκία αλλά η Ελλάδα συνορεύει με την Αλβανία και όχι η Άγκυρα. Παράλληλα πολλοί υπήκοοι της Αλβανίας βρίσκονται στην Ελλάδα και όπως είπε με νόημα  ο υπουργός «εργάζονται, μοχθούν και προκόβουν στη χώρα μας» . Μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της Αλβανίας ,μέχρι πρότινος τουλάχιστον,  «χρηματοδοτούνταν» από τους υπηκόους της γείτονας χώρας που εργάζονταν εδώ.

Ο κ. Αβραμόπουλος επίσης υπογράμμισε και το γεγονός ότι υπάρχει και ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.

Τέλος είπε ότι εκφράστηκε η βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στην Άμυνα. Και γι αυτό ευελπιστεί ο κ. Αβραμόπουλος  μέχρι τέλος Αυγούστου να υπογραφθεί και η νέα αμυντική συνεργασία.

Από την πλευρά της η Mimi Kodheli δήλωσε ότι στις Ελληνικές Ανώτατες Στρατιωτικές σχολές φοιτούν 35 Αλβανοί αξιωματικοί και στη χώρα της 2 Έλληνες αξιωματικοί. Όπως είπε επιθυμεί να συνεργαστούμε στενά σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Μάλιστα για το λόγο αυτό θα διδάσκεται και η ελληνική γλώσσα στους Αλβανούς αξιωματικούς.

Χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό εταίρο της Αλβανίας  και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο πολύτιμο φίλο και υποστηρικτή των Τιράνων . Τέλος είπε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία και στο τομέα της  παιδείας.