Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Τα απανωτά κρούσματα αυτοκτονιών και οι κτηνωδίες μέσα στις Κεντρικές Φυλακές έχουν «μουδιάσει», κυριολεκτικά, την Κύπρο, αφού πέρα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η Μεγαλόνησος έχει να αντιμετωπίσει ένα τραγικό κοινωνικό ζήτημα που αποκτά τεράστιες διαστάσεις. Την ίδια ώρα, η η Ε.Ε. απευθύνει μέσω του newpost.gr αυστηρό μήνυμα προς τη Λευκωσία για τις θλιβερές συνθήκες διαβίωσης στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου, αφού παρά την προαναγγελία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη για αυστηρά πειθαρχικά μέτρα στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τις ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι αυτοκτονίες συνεχίζονται, «κύμα» παραιτήσεων υπαλλήλων αναμένεται και οι Φυλακές μοιάζουν με καζάνι που βράζει. 

Η απόλυτη φρίκη: Αυτοκτονίες, ξυλοδαρμοί, βιασμοί

Την Τρίτη σημειώθηκε η πέμπτη αυτοκτονία στις Κεντρικές Φυλακές μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, ενώ λίγες ημέρες πριν αποκαλύφθηκε ότι 22χρονος κρατούμενος φέρεται να βιάστηκε από τέσσερις συγκρατούμενους του, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να νοσηλευτεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου είναι σοκαριστικά: Ορισμένοι βαρυποινίτες ζητούν από δεσμοφύλακες την μεταφορά συγκεκριμένων νεαρών καταδίκων στις πτέρυγες τους οποίους βιάζουν με την ανοχή του προσωπικού των Φυλακών. Αυτό φυσικά γίνεται και με τη χρήση ηρεμιστικών χαπιών για να κάμπτονται οι αντιδράσεις.

Παράλληλα, οι κρατούμενοι, που έχουν προχωρήσει σε επανειλημμένες απεργίες πείνας, έχουν καταγγείλει ξυλοδαρμούς από τους υπαλλήλους των Φυλακών με τον τελευταίο αυτόχειρα, σύμφωνα με το ΡΙΚ να φέρεται να βρισκόταν σε τραγική ψυχολογική κατάσταση, εξαιτίας σχετικής κακομεταχείρισης. Κατάδικοι υποστηρίζουν ότι τους χορηγούνται ψυχοφάρμακα ώστε να «αδρανοποιούνται», ότι οι δεσμοφύλακες προτιμούν να πετάξουν φαγητό αντί να τους το προσφέρουν, ενώ είναι περιορισμένη και η ώρα που διατίθεται νερό για την προσωπική τους υγιεινή.

Μούιζνιεκς στο newpost: Ελπίζω να δω ταχεία πρόοδο από την Κύπρο

Η κατάσταση αυτή έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην κυπριακή ηγεσία, αφού οι συνέπειες κλονίζουν την εικόνα της χώρας, σε μια ούτως ή άλλως κρίσιμη συγκυρία. «Θα ξηλωθούν ολόκληρα Σώματα, και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι ή θα πρέπει να υπηρετούν τον τόπο και τους πολίτες που τους πληρώνουν, διαφορετικά να πάνε στα σπίτια τους, και θα πάνε ορισμένοι στα σπίτια τους δήλωσε οργισμένος ο Νίκος Αναστασιάδης όταν επισκέφθηκε τον νεαρό Ρουμάνο που έπεσε θύμα βιασμού. 

Ο πρόεδρος της Κύπρου γνωρίζει πολύ καλά πως οι Βρυξέλλες δε βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τη δεδομένη κατάσταση στις φυλακές. Είναι ενδεικτικό το μήνυμα που στέλνει με δήλωσή του στο newpost.gr ο ευρωπαίος Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς.

«H τελευταία αυτοκτονία κρατούμενου σε φυλακή της Κύπρου αναδεικνύει την αναγκαιότητα της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Χαιρετίζω τη δέσμευση των κυπριακών αρχών για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος σε πλήρη συμμόρφωση με τις συστάσεις που περιέχονται στις εκθέσεις της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων» τόνισε. 

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «το σωφρονιστικό σύστημα θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην επαναφορά και στην επανένταξη των παραβατών, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης θα πρέπει να είναι ανθρώπινες. Ελπίζω να δω ταχεία πρόοδο προς αυτήν την κατεύθυνση από την Κύπρο».

Μέτρα, αλλά...

Η Λευκωσία προχώρησε ήδη σε δραστικά μέτρα. Λίγες ώρες πριν από την τελευταία αυτοκτονία ανακοινώθηκε δέσμη ρυθμίσεων σχετικά με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τη λειτουργία των Φυλακών. Παράλληλα, πραγματοποιείται διαχωρισμός των κρατουμένων, με βάση το ύψος της ποινής και τον βαθμό επικινδυνότητας, ενώ άτομα που κρατούνται για οικονομικά ζητήματα θα μεταφερθούν σε άλλες φυλακές.

Θα δημιουργηθεί ψυχιατρική πτέρυγα για στήριξη ευάλωτων κρατουμένων, ενώ ομάδα ψυχιάτρων θα αξιολογήσει άμεσα τη ψυχοσωματική κατάσταση φυλακισμένων, που έχουν ήδη προβεί σε πράξεις αυτοτραυματισμού. Σημειώνεται ότι αντικαθίσταται ο ψυχίατρος των Κεντρικών Φυλακών, ενώ τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ένας αξιωματικός και επτά δεσμοφύλακες, καθώς και ότι δρομολογήθηκε η διαδικασία για να τεθούν σε διαθεσιμότητα άλλοι δύο δεσμοφύλακες.

Το ανησυχητικό είναι ότι ακόμα και ευσυνείδητοι υπάλληλοι, πλέον, εμφανίζουν τάσεις φυγής, αφού βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, εξ ου και το μπαράζ παραιτήσεων που αναμένεται να φτάσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Δεσμοφύλακας των Κεντρικών Φυλακών δήλωσε στην ιστοσελίδα του «Φιλελεύθερου» ότι εκείνος και οι συνάδελφοί του δέχονται απειλές από καταδίκους. «Φοβόμαστε για τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας. Πάμε το πρωί στη δουλειά και δεν ξέρουμε αν θα φύγουμε ζωντανοί», ανέφερε. Φαίνεται πως ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για να υπάρξει βελτίωση σε αυτή τη νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στο κυπριακό σωφρονιστικό ίδρυμα.

Οι υπεύθυνοι είναι πολλοί για τα «μπουντρούμια» ενός σύγχρονου Μεσαίωνα, που αντί να σωφρονίζει τιμωρεί και βασανίζει...