current views are: 1

15 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση08:34

Σαμαράς: «Η Ελλάδα γίνεται το σύμβολο ότι η Ευρώπη αντέχει, δουλεύει και μπορεί» (Βίντεο)

Στην βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην ανάγκη κοινής δρασης των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της κρίσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την παρουσίαση των στόχων της Ελληνικής Προεδρίας. 

Δημοσίευση 08:34’
αρθρο-newpost

Στην βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην ανάγκη κοινής δρασης των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της κρίσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την παρουσίαση των στόχων της Ελληνικής Προεδρίας. 

Στην βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην ανάγκη κοινής δρασης των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της κρίσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την παρουσίαση των στόχων της Ελληνικής Προεδρίας. 

«Απευθύνομαι σήμερα σε εσάς που ενσαρκώνετε την κοινή βούληση των βουλευτών να προχωρήσουμε στην ενοποίηση της Ευρώπης» είπε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε ιδιαίτερα τιμητικά στην ευρωπαϊκή επιτροπή. «Έχουμε τη συνείδηση της Ευρωπαίκής Ένωσης που είστε εσείς, έχουμε την κοινή βούληση που είναι το Συμβούλιο έχουμε και την ψυχή, το μυαλό και το σώμα που είναι η Ερωπαϊκή Επιτροπή» ανέφερε ο Πρωθυπουργός. 

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά το ευρωκοινοβούλιο πρέπει να ενισχυθεί, να είναι ικανό να ελεγχει τις αποφάσεις, τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ευρωπαίου πολίτη.

«Σας μιλώ σε μια στιγμή πολύ κρίσιμη» είπε ο κ. Σαμαράς στους ευρωπαίους βουλευτές. «Η ενωμένη Ευρώπη δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια. Και φάνηκαν σημαντικά κατασκευαστικά ελλείμματα. Όμως τώρα πια η κρίση ξεπερνιέται επειδή η Ευρώπη άρχισε να ξπερνά τις αδυναμίες της και άρχισε να διορθώνει τα λάθη της» είπε χαρακτηριστικά.

«Η ενωμένη Ευρώπη δουλεύει και πρέπει να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Να προχωρήσουμε αποφασιστικά, πρέπει στις ευρωεκλογές του Μαΐου οι πολίτες να ψηφίσουν με την ελπίδα ότι η Ευρώπη γίνεται καλύτερη και η κρίση ξεπερνιέται».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Όπως είπε η Ελλάδα δοκιμάστηκε λόγω δικών της λαθών του παρελθόντος αλλά και λόγω σφαλμάτων που έγιναν στην χάραξη των πρώτων προγραμμάτων, όπως το σφάλμα του πολλαπλασιαστή.

«Η Ελλάδα δοκιμάστηκε αλλά άντεξε και τώρα αλλάζει ριζικά, ξεπερνά τα προβλήματά της και μπαίνει στο δρόμο της ανάκαμψης» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η χώρα μας τήρησε τις δεσμεύσεις της.

«Αποτυχία δεν είναι να πέφτεις κάτω, αποτυχία είναι να μην ξανασηκώνεσαι. Και όταν σηκώνεσαι με ψηλά το κεφάλι αυτό είναι τεράστια επιτυχία» ανέφερε.

Επίσης ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία που εμφανίζει η χώρα. «Η Ελλάδα κατάφερε την μεγαλύτερη δημοσιονομική διόρθωση. Πέτυχε σε τρία χρόνια μείωση του ελλείμματος της αλλά για να το κάνει αυτό έπεσε στη μεγαλύτερη ύφεση από τη δεκαετία του ΄30». 

Παράλληλα όπως είπε «η ανεργία από 7% ξεπέρασε το 27%. Εύχoμαι το δράμα αυτό να μην το ξαναπεράσει ποτέ καμία άλλη χώρα».

Ωστόσο σύμφωνα με τον έλληνα πρωθυπουργό το σημαντικό είναι ότι μέσα τέτοιες συνθήκες η Ελλάδα κατάφερε να ανέβει στην πρώτη θέση στην διεθνή κατάταξη του ΟΟΣΑ για την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών. 

«Το 2013 για πρώτη φορά η Ελλάδα έβγαλε δημοσιονομικό πλεόνασμα, ενώ για το 2014 προβλέπεται ότι για πρώτη φορά θα έχει ανάκαψη μετά από 6 χρόνια ύφεσης. Έχουμε να κάνουμε ακόμη πολλά αλλά πετύχαμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία. Όλα αυτά τα πετύχαμε ασφαλώς χάρη στις πρωτοφανείς θυσίες του ελληνικού λαού αλλά και χάρη στην στήριξη των εταίρων μας» ανέφερε.

Μάλιστα ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Μπαρόζο για την στήριξη που έδειξε όλο αυτό το διάστημα στην ελληνική κυβέρνηση.

Πέρυσι, η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα της καταστροφής, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι «διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες». Η χώρα μας γίνεται το σύμβολο ότι η Ευρώπη αντέχει, δουλεύει και μπορεί, ανέφερε.

Κατααλήγοντας ο πρωθυπουργός συνόψισε τις τέσσερις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας: 

α) τόνωση ανάπτυξης και απασχόλησης. Πρέπει να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στην δημοσιονομική πειθαρχία και την ανάπτυξη. Χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,

β) Ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης για την θωράκιση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, 

γ) αποτελεσματική απάντηση στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Χρειάζεται συνολική διαχείριση γιατί είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, 

δ) νέα πνοή στις θαλάσσιες πολιτικές της Ένωσης.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ακόμη ότι η ελληνική προεδρία θα προωθήσει την διεύρυνση της Ένωσης με τις συζητήσεις με τις Βαλκανικές χώρες. Στους στόχους της προεδρίας ανέφερε και την ενίσχυση των σχέσεων με του συμμάχους της Ευρώπης όπως οι ΗΠΑ. 

«Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι το μέλλον των επόμενων γενεών, αυτό το μέλλον διαμορφώνουμε σήμερα, αυτό το μέλλον μας ενώνει. Προχωράμε βήμα βήμα, κάποιες φορές κάνουμε λάθη. Ξεπερνώντας την κρίση προχωράμε ακόμη πιο αποφασιστικά», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο. 


σχετικα αρθρα