«Παράθυρο» για επικείμενη ανάπττυξη αλλά και ισχυροποίηση της Ευρώπης άνοιξε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατπά την ομιλία του στο Στρασβούργο με φόντο την ελληνική προεδρία της Ε.Ε. και τις ευρωεκλογές. 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, δεν παρέλειψε να αναφερθεί με κολακευτικά σχόλια στην Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι στόχος αυτή την στίγμη είναι να δώσουμε αποτέλεσματα ως Ευρώπη στα κράτη μέλη και να είμαστε πραγματιστές, άλλη μια ελληνική λέξη, σημείωσε ο κ. Μπαρόζο για να επισημάνει ότι η ελληνική προεδρία θα συμβάλλει στο να γίνει η Ευρώπη ισχυρότερη. «Η Ελληνική Προεδρία έχει δώσει έμφαση στην κοινωνική διάσταση της πολιτικής διακυβέρνησης» πρόσθεσε.

«Έχουμε βγει από την πρώτη φάση της κρίσης. Ωστόσο χρειάζεται ακόμη προσπάθεια. Σε επίπεδο επενδύσεων χρειαζόμαστε τον ενιαίαο ευρωπαικό προυπολογισμό, ο οποίος είναι ίσως η μοναδική πηγή χρηματοδότησης και πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε. Στόχος μας πρέπει ακόμα να είναι συγκεκριμένα προγράμματα για την οικονομία και την νεολαία, τα οποία μάλιστα οφείλουμε να εφαρμοστούν επειγόντως για να μη χαθεί μια γενιά στην ανεργία» δήλωσε ο κ. Μπαρόζο ενώ πρόσθεσε ότι «Οι κοινοτικοί πόροι, πρέπει να διατίθενται σε ένα αυστηρό οικονομικό πλαίσιο».

Να δουλέψουμε δημιουργικά. Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένσωσης είναι το πρώτο καθήκον μας πριν τις ευρωεκλογές. Πρέπει να είμαστε συμβατοί σε ό,τι αφορά την ευρωπαική ένωση, την τραπεζική ένωση πριν εκλογές. Να υιοθετήσουμε στην ευρωπαική ατζέντα με ενιαία αγορά και να επιταχύνουμε την οικονομική πολιτική. 

Έχει γίνει μια πρώτη συμφωνία στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί ενάντια στην κρίση. Στα ενεργειακά ζητήματα, δε, μέχρι το 2030 είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε βήματα στην βιωσιμότητα ενεργειακή. 

Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, δυστυχώς πολλές ακραίες τάσεις παρατηρούνται στην Ε.Ε. και η προεκλογική εκστρατεία είναι ευκαιρία να μην γίνει σε τόνους φεστιβάλ και να αποφύγουμε λαικιστικές τακτικές αλλά να προβάλλουμε έναν γνήσια πολιτικό διάλογο. 

Ο κ. Μπαρόζο έδωσε μεγάλη εμφάση στην ενιαία αγορά με την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων. « Η ΕΕ να διασφαλίσει αυτή την αρχή. Η δημοκρατία είναι πάνω από όλα γιατί δεν θέλουμε στην Ευρώπη να υπάρχουν  α και β κατηγοριάς πολίτες» ενώ κατέληξε ότι «Το 2014 θα ειναι έτος σταθμός με την είσοδο νέων κρατών. Τα τελευταία χρόνια η ολοκλήρωση της Ευρώπης γίνεται με τη διεύρυνσή της.  Άρα λοιπόν οι ευρωεκλογές θα είναι μια σημαντική στιγμή για τη δημοκρατία».