«Η Ελλάδα είναι όρθια, ξεπερνάει την κρίση της» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς μετά την παρουσίαση των στόχων της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρό του, Μάρτιν Σουλτς. «Θα είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές» τόνισε αφήνοντας νέες αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Χρειάζεται περισσότερη, καλύτερη Ευρώπη. Το ερώτημα είναι όχι εάν θέλουμε την Ευρώπη, αλλά τι είδους Ευρώπη θέλουμε» τόνισε. 

«Αναλαμβάνουμε την προεδρία για πέμπτη φορά στην ιστορία μας και ως εκ τούτου η παρουσία μας, εκτός από θεσμική, έχει και συμβολική αξία» υπογράμμισε.

«Η χώρα μου πόνεσε περισσότερο από οποιονδήποτε ευρωπαϊκό λαό, πονάει ακόμα, είναι ακόμα τραυματισμένη, αντιμετωπίζει την κοινωνική συνοχή ως μεγαλύτερο πρόβλημά της, πέρασε έξι χρόνια οδυνηρής ύφεσης, έχασε βιωτικό επίπεδο που δεν έχασε κανένας λαός από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ως σήμερα, αλλά στέκεται στα πόδια της» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα θα είναι όρθια, θα είναι περήφανη σε μια πορεία ανάκαμψης έχοντας πετύχει το πιο δύσκολο απ' όλα όσα μας ζητήθηκαν, το πρωτογενές πλεόνασμα» σημείωσε.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «η Ελλάδα ξεπερνάει την κρίση, όπως και η Ευρώπη που ξέρει προς τα πού πηγαίνει».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «πρώτη προτεραιότητά μας είναι η ανάπτυξη και η απασχόληση με κύρια έκφανση τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ειδικά όμως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Παράλληλα έμφαση θα δοθεί ακόμα «στις επενδύσεις υποδομής: ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμό, υποδομές που συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας» όπως ανέφερε.

«Η ανάπτυξη, η απασχοληση, η εξάλειψεη ανισοτήτων στον ανταγωνισμό χρειάζονται θεσμικό πλαίσιο που να εξασφαλίζει εμπιστοσύνη και ρευστότητα» είπε, προσθέτοντας ότι «πολλές φορές το πρώτο ζητούμενο είναι η ρευστότητα σε χώρες όπως η Ελλάδα εξ ου και η επόμενη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας: η προώθηση νομοθετημάτων που δημιουργούν τους κατάλληλους μηχανισμους για τις δομές όπως είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης που εμβαθύνει την ΟΝΕ».

Τόνισε στη συνέχεια ότι «πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος για να θωρακιστούμε από μελλοντικές κρίσεις.

Ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε ότι θα χρειαστεί σκληρή διαπραγμάτευση γιατί υπάρχουν διαμερτικά αντίθετες απόψεις μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως τρίτη προτεραιότητα τα ζητήματα της κινητικότητας, της μετανάστευσης και των συνόρων. «Να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση των ανθρώπων που είδαμε στη Λαμπεντούζα, ή εκείνων που βλέπουμε καθημερινά στα ελληνικά νησιά. Η συνολική διαχείριση του ευρωπαίκού αυτού προβλήματος είναι απαραίτητη. Χρειάζεται αλληλεγγύη, αναλογικότητα στην κατανομή των βαρών και εμπλοκή των τρίτων χωρών από τις οποίες προέρχονται ή περνούν οι μετανάστες» είπε, τονίζοντας:

Θέλω να αναφερθώ στο οξύτατο ανθρωπιστικό πρόβλημα το οποίο σχετίζεται με τη δική μας υποχρέωση, όχι μόνο να κοιτάμε με συμπάθεια, να βοηθούμε, την έγκυο γυναίκα που συνήθως την βάζουν μπροστά στο μικρό καραβάκι που το βουλιάζουν και δεν τους νοιάζει η τύχη τους. Να δώσουμε την ανθρώπινη προσοχή. Αλλά επιτέλους ως Ευρώπη ας κοιτάξουμε να συλλάβουμε, να τιμωρήσουμε, να εκριζώσουμε και τις αιτίες ύπαρξης εκείνης της μαφίας που οδηγεί αυτους τους ανθρώπυος σε πνιγμό. Μαφία που σε λίγα λεπτά βγάζει εκατομμύρια δολάρια. Παίρνουν πολλές φορές και 8.000 δολάρια το κεφάλι, λεφτά τα οποία, για κάποιον που έρχεται από το Αφγανιστάν είναι ολόκληρη περιουσία. Και δεν έχουμε κάνει τίποτα να εντοπίσουμε αυτούς τους εγκληματίες.

«Στόχος μας, μια νέα ώθηση στις θαλάσσιες πολιτικές της ένωσης με δύο αιχμές, από την πλευρά της ανάπτυξης και από την πλευρά της ασφαλειας. Να συμπεριλάβουμε και τη διαχείριση των θαλασσίων οικονομικών ζωνών» επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «κυρίαρχη προτεραιότητα για μας η δημοκρατική νομιμοποίηση και η λογοδοσία της Ένωσης καθώς κα η αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη και τους λαούς. Μέσα από την κρίση η Ευρώπη πέτυχε αυτό που πολλοί θεωρούσαν ανέφικτο να μείνει ενωμένη, να δει κατάματα τις αδυναμίες της, να αρχίσει να τις θεραπεύει και να τις ξεπενά και η ευθύνη είναι η πορεία αυτή να συνεχιστεί απρόσκοπτα και είναι ευθύνη και του συμβουλίου, και της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου».

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι «η δύναμη της Ένωσης πηγάζει από την πολυμορφία στην σύνθεση. Καλύτερη Ευρώπη σημαίνει ανταγωνστικότητα, ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη, ευημερία, ευκαιρίες για όλους. Θέλουμε τα παιδιά μας να μείνουν στον τόπο τους και να προοδεύσουν και όχι να πάνε σε μια χώρα του εξωτερικού».

«Θα είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές»

Σε ερωτήσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός από δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην τρόικα και τις ευρωεκλογές. Σε ερώτηση για το κατά πόσο θα πρέπει το ΔΝΤ να συμμετέχει στους δανειστές, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά πως «είναι θέμα που απαιτεί μεγάλη συζήτηση».

Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είπε πως «αυτή τη στιγμή κάνουμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Απομένουν ζητήματα στον διαρθρωτικό τομέα, προχωρούμε αυτή τη στιγμή, θα περατωθεί και αυτή η διαπραγμάτευση». Παράλληλα,  αναφερόμενος στη νέα επίσκεψη της τρόικας είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί περαιτέρω για θέματα υψηλότερης φορολογίας ή μικρότερων συντάξεων».

Για τον ρόλο της τόνισεε ότι «η ύπαρξη της τρόικας δεν είναι κάτι κακό, το θέμα είναι τι ακριβώς κάνει. Δεν μπορεί να γίνει επιστροφή στην ανάπτυξη μόνο με περικοπές στον προϋπολογισμό».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα κάνει τα πάντα «ώστε οι διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων να επιταχυνθούν».

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε αναφερόμενος στις ευρωεκλογές του Μαΐου:

Σας διαβεβαιώνω πως θα είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, πιστεύω ότι αγαπούν τη χώρα τους και τα παιδιά τους, δεν αμφιβάλλουν για το αν θέλουν την Ευρώπη ή όχι. Πιστεύω επίσης ότι το πιο δύσκολο κομμάτι το έχουμε αφήσει πίσω, η ανάκαμψη βρίσκεται μπροστά μας, οι Ελληνες δεν θέλουν να επιστρέψουν στην κρίση, ούτε αβεβαιότητες του τύπου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η αντιπολίτευση δεν δίνει καμία εναλλακτική ούτε για το παρόν ούτε για το μέλλον. Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού δεν θέλει πρόωρες εκλογές.

Παράλληλα, υπογράμισε ότι «θα κάνει τα πάντα» ώστε οι εκλογές να γίνουν το 2016, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι »όσοι είμαστε υπέρ της Ευρώπης στην Ελλάδα θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές».