current views are: 2

15 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση12:40

Τσίπρας: Κρύφτηκαν στα φουστάνια της τρόικας

«Οι τελευταίες εξελίξεις δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Όσοι μας έριξαν στα βράχια υποθηκεύοντας το μέλλον του λαού μας κρύφτηκαν πίσω από τα φουστάνια της τρόικας για  να σώσουν τους εαυτούς τους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση 12:40’
αρθρο-newpost

«Οι τελευταίες εξελίξεις δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Όσοι μας έριξαν στα βράχια υποθηκεύοντας το μέλλον του λαού μας κρύφτηκαν πίσω από τα φουστάνια της τρόικας για  να σώσουν τους εαυτούς τους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι τελευταίες εξελίξεις δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Όσοι μας έριξαν στα βράχια υποθηκεύοντας το μέλλον του λαού μας κρύφτηκαν πίσω από τα φουστάνια της τρόικας για  να σώσουν τους εαυτούς τους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το σάπιο πολιτικό προσωπικό που χρόνια μας κυβερνά, αφού χρεοκόπησε τη χώρα επιχείρησε να ενδυθεί το μανδύα του σωτήρα, υπηρέτησε με θρησκευτικό φανατισμό τα μνημόνια και την τρόικα, προχώρησε σε διαρθρωτικές αλλαγές που γύρισαν τη χώρα στη δεκαετία του ’50, δημιούργησε στρατιές ανέργων, στο όνομα ότι δεν γινόταν αλλιώς, ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «έρχονται οι ίδιοι οι προστάτες και μας αποκαλύπτουν ότι όσα έγιναν στην Ελλάδα, είχαν στόχο όχι τη σωτηρία της οικονομίας, αλλά τη σωτηρία των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών και των τραπεζών. Τα λέει η ίδια η Μέρκελ και ο Όλι Ρεν».

«Θυσιάσαμε την Ελλάδα για να σωθούμε εμείς», παραδέχτηκε ο κ. Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χουντή στο Ευρωκοινοβουλίο, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Μήπως αυτοί που κυβερνούσαν δεν τα γνώριζαν αυτά; Είχαν λάθος εντύπωση των πραγμάτων; Και τα γνώριζαν και τη σωστή εντύπωση είχαν και καταλάβαιναν παρά πολύ καλά τι τους λέγαμε. Είχαν καλύτερη εμπειρία στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους και στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης. Γιατί λοιπόν παραδόθηκαν χωρίς ίχνος διαπραγμάτευσης, καταδικάζοντας τη χώρα και τον λαό σε πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, που μας οδήγησαν στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης; Τις απαντήσεις στο ερώτημα τις βλέπουμε σήμερα να προβάλουν μπροστά μας με καταιγιστικό ρυθμό στα σκάνδαλα». 

«Τα βλέπουμε στις εξελίξεις που αφορούν στο όργιο της μίζας στα εξοπλιστικά προγράμματα από γερμανικές και άλλες εταιρείες, με κοινές ρίζες με την αμαρτωλή Siemens, που τάιζε τα πολιτικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στις διάφορες λίστες που με υπερβάλλοντα ζήλο προστάτευαν από το φως της δημοσιότητας και έκρυβαν στα συρτάρια τους… Τις απαντήσεις τις βρίσκουμε στην υπόθεση του Τ.Τ., που αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου», είπε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «στη μία πλευρά υπάρχει το απαξιωμένο σύστημα εξουσίας, στην άλλη οι χρεοκοπημένες τράπεζες και στην τρίτη τα συμφέροντα που συντηρούν τα ΜΜΕ, και κλείνει ο φαύλος κύκλος. Να γιατί αυτό το πολιτικό προσωπικό δεν άκουγε τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν φωνάζαμε αυτά που τώρα οι ίδιοι οι δανειστές αποκαλύπτουν. Απεμπόλισαν την ευκαιρία να διαπραγματευτούν, διευκολύνοντας την ευρωπαϊκή ελίτ να διασώσει τις τράπεζες της, με το να μετατρέψουν το χρέος από τραπεζικό σε κρατικό και από χρέος σε ιδιώτες σε χρέος προς κράτη και διεθνείς οργανισμούς. Αυτή ήταν η διευκόλυνση του PSΙ στους πιστωτές μας, ενώ την ίδια στιγμή άνοιγε μαύρη τρύπα 24 δισ. ευρώ σε ελληνικές τράπεζες και 16 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Τώρα οι ίδιοι άνθρωποι επιθυμούν να κλείσουν τον κύκλο της καταστροφής, επιστρέφοντας τις μετοχές των τραπεζών σε ιδιώτες σε εξευτελιστικές τιμές, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο».

«Ζητάμε να γίνει άμεσα έλεγχος:

  • στα επισφαλή δάνεια όλων των τραπεζών, καθώς υπάρχουν οι ενδείξεις ότι το Τ.Τ. είναι μόνο η κορυφή
  • στα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πήραν δάνεια από την Αγροτική Τράπεζα και δημιούργησαν χρέη από 120 εκατ. ευρώ έκαστος. Αν αύριο κλείσουν τα κόμματα ποιος θα πληρώσει τη ζημιά;
  • στα εκδοτικά συγκροτήματα, που παίρνουν ακόμα και σήμερα δάνεια δεκάδων εκατ. ευρώ, τη στιγμή που έχουν συσσωρευμένη ζημιά εκατοντάδων εκατ. ευρώ».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρομενος στον υπουργό Οικονομικών, υπογράμμισε: «Μαθαίνουμε ότι ο κ. Στουρνάρας, σχεδιάζει πέρα από το να μεταπηδήσει στη θέση του διοικητή της ΤτΕ, ειδική ρύθμιση για χρήση των warrants ανακτώντας το ένα τρίτο της αξίας τους».​

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας σε αυστηρό ύφος είπε ότι τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί. «Θα διερευνηθούν όλες οι αποφάσεις, θα κληθούν όλοι οι υπεύθυνοι να δώσουν λόγο για ενέργειες που ζημιώνουν το ελληνικό δημόσιο».

Για τις τράπεζες, τόνισε πως «έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με δημόσιο χρήμα, άρα ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο. Πρέπει να τεθούν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο τώρα, να φήσουν κατά μέρος τη σκέψη να φέρουν στη Βουλή νόμο που θα χαρίζουν τις μετοχές που ανήκουν στο ΤΧΣ στους ιδιώτες μετόχους και τους συμβουλεύουμε να μην συνεχίζουν να παρέχουν προκλητική κάλυψη σε υπόδικους και σε ελεγόχμενους στη διοίκηση του ΤΧΣ».

«Όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν σήμερα ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι μέρος της λύσης, αλλά του προβλήματος. Είναι άπειρα τα στοιχεία που συνηγορούν σε αυτή τη διαπίστωση. Πώς φτάσαμε στα μνημόνια, τι έγινε με τα υποβρύχια, με τις εξεταστικές, με τη λίστα Λαγκάρντ; Ποιοί έχουν ελεγχθεί από το ΣΔΟΕ; Πώς προστατεύονται στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ, που εξετάζονται από τη δικαιοσύνη; Αντί απαντήσεων, ο κ. Σαμαράς που διένυσε με αστραπαιά ταχύτητα την απόσταση από τον πολιτικό χειμώνα της λάθος συνταγής στην πολιτική άνοιξη των μνημονόων κατακευάζει διλήμματα, ευρώ ή δραχμή, Ευρώπη ή αντιευρώπη. Ανόητα διλήμματα, συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του ανέφερε ακόμη: «Δίνουμε τη δική μας μάχη στην Ευρώπη. Τη μάχη για το συμφέρον του ελληνικού λαού και όλων των ευρωπαϊκών λαών. Στοιχείο της μάχης είναι η τιμητική υποψηφιότητα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, που στοχεύουμενα αξιοποιήσουμε με όλους τους τρόπους προς όφελος της χώρας και προς συμφέρον του ελληνικού λαού. Θα αναδείξουμε σε όλη την Ευρώπη ότι όσα συμβαίνουν στη χώρα μας είναι έξω από το πλαίσιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

«Διαβάζω ότι η κ. Μέρκελ σχεδιάζει να ζητήσει την υπογραφή μου. Δεν υποτιμώ τη νοημοσύνη της, για να πιστεύω ότι θα διαπράξει τέτοια ανοησία. Οφείλω όμως να δώσω ξεκάθαρη απάντηση: Ψάξτε αλλού για συνενόχους στο έγκλημα. Εμείς ούτε επικύψεις συνηθίζουμε, ούτε μας κρατάνε από πουθενά για να μας εκβιάζουν», διεμήνυσε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης: «Ο πρωθυπουργός βρέθηκε για άλλη μια φορά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Σε αυτό που δόθηκε η εντολή να εξετάσει τη θεσμική δυνατότητα της τρόικας να δίνει εντολές σε μια κυρίαρχη κυβέρνηση, που έδωσε σε επιτροπή την εντολή να εξετάσει αν μπορεί η τρόικα να διατάζει μια χώρα. Αντί να αξιοποιήσει την έρευνα που διεξάγεται μέσα στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και να πει «ως εδώ», ήταν αυτός που πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει την αναβολή της παρουσίας των δύο εκπροσώπων του κοινοβουλίου που διεξάγουν την έρευνα στην Ελλάδα, γιατί θα συνέπεφτε με την έναρξη της φιέστας για την προεδρία που αναλαμβάνει η χώρα μας. Όμως δεν είναι ώρα ούτε για φιέστες ούτε για πανηγυρια. Είναι ώρα για απολογισμό, είναι ώρα για να ειπωθούν αλήθειες».

Και πρόσθεσε: «Παραδώσαμε στους επικεφαλείς των ευρωπαϊκών θεσμών και στον Ρεν και στους ευρωβουλευτές που κάνουν την έρευνα, τη μαύρη βίβλο του Μνημονίου. Η χώρα μπήκε στο μνημόνιο με χρέος 120% του ΑΕΠ και σήμερα είναι στο 175%, με ανεργία 60% στους νέους. Για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων, των απαιτήσεων του λαού».

Όσον αφορά στην ελληνική προεδρία είπε πως δεν είναι ευκαιρία για προεκλογικού χαρακτήρα φιέστες, «αλλά για να συνειδητοποιήσει η Ευρώπη το αδιέξοδο του λαού και πόσο καταστροφικές είναι αυτές οι πολιτικές».

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατέληξε: «Ό, τι δεν κάνει ο κ. Σαμαράς θα το κάνουμε εμείς».


σχετικα αρθρα