Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος έλαβε μέρος στη χθεσινή συνάντηση των προέδρων των ομογενειακών οργανώσεων του Ελληνισμού και του Εβραϊσμού στις ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ξενάγησε τους δύο προέδρους στο Μουσείο της Ακρόπολης και παρέθεσε στη συνέχεια δείπνο προς τιμήν τους.

Χαιρετίζοντας την κοινή επίσκεψη των προέδρων των δύο οργανώσεων, ο κ. Παναγιωτόπουλος, τόνισε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ότι «η συνεργασία των ομογενειακών οργανώσεων του Ελληνισμού και του Εβραϊσμού στις ΗΠΑ μόνο θετικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει για τις σχέσεις των κρατών και των λαών και για την αποκατάσταση της ειρήνης, της συνεργασίας και της καλής γειτονίας σε όλα τα επίπεδα των διεθνών σχέσεων».

Κατά τη διάρκεια των προσφωνήσεων που αντηλλάγησαν χθες το βράδυ Πάνος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός «σε αυτές τις δύσκολες στιγμές μετράει τους φίλους του. Και πιστεύει πως η συντονισμένη δράση των οργανώσεων της ελληνικής και της εβραϊκής ομογένειας στις ΗΠΑ μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην προβολή και υπεράσπιση των εθνικών δικαίων του Ελληνισμού σε μείζονα θέματα, όπως το Κυπριακό πρόβλημα».

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του παρουσίασε εν συντομία την πολιτική αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των αρχαιολογικών χώρων που εφαρμόζει το Υπουργείο και ζήτησε να συμβάλουν όλοι οι παρευρισκόμενοι στην προβολή του Ελληνικού μνημειακού πλούτου στις ΗΠΑ, για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο πολιτιστικός τουρισμός το 2014, αλλά και τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων επεσήμαναν τη σημαντική συμβολή που είχε και έχει ο κ. Παναγιωτόπουλος στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, με την ιδιότητα του Υπουργού Εθνικής Αμύνης στο παρελθόν και τώρα με την ιδιότητα του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, τονίζοντας ότι η πολιτιστική διπλωματία μπορεί να αποτελέσει συνεκτικό ιστό ειρήνης και αρμονικής συνεργασίας των λαών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των ελληνοαμερικανικών ομογενειακών οργανώσεων στις ΗΠΑ έκαναν διεξοδική αναφορά στο ρόλο που διαδραματίζει ο Ελληνικός πολιτισμός σε ό,τι αφορά την εθνική ταυτότητα και την αξιοπρέπεια του απανταχού Ελληνισμού, αλλά και στη σημασία που έχει για τη συνοχή των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και ιδιαίτερα για τις Ελληνικές κοινότητες των ΗΠΑ, όπως καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.