Η επέκταση του θεσμού των πανελλαδικών εξετάσεων και στις τρεις τάξεις του Γενικού Λυκείου οδηγεί πολλά παιδιά στην άτυπη κατάρτιση και μαθητεία, που φαίνεται ότι είναι ο βασικός στόχος του Νέου Λυκείου, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας ότι οι εξετάσεις στην Α΄ Λυκείου θα γίνουν με τον νέο νόμο.

Το τμήμα Παιδείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε με ανακοίνωσή του την πλήρη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο, κάνοντας λόγο για περαιτέρω υποβάθμιση του μορφωτικού και παιδαγωγικού ρόλου του Λυκείου και μετατροπής του σε ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο.

Συνεχίζοντας, εξαπολύεται επίθεση εναντίον του υπουργείου Παιδείας, το οποίο κατηγορείται ότι αγνοεί συστηματικά την αρχή ότι οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα απαιτούν μελέτη, διάλογο και πειραματική εφαρμογή.

«Δεν αγνοεί όμως τις οδηγίες του ΟΟΣΑ για μείωση του αριθμού των αποφοίτων του Γενικού λυκείου και για αντικατάσταση της συνολικής γνώσης από τις δεξιότητες, την κατάρτιση, τη μαθητεία, τη διά βίου μάθηση» συμπληρώνεται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα επανεξετάσει το «ατελείωτο πλέγμα εξετάσεων» και θα το αντικαταστήσει με ένα διαρκή και πολύπλευρο έλεγχο των γνώσεων των μαθητών που δεν θα διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία και δεν θα δημιουργεί στους μαθητές και στις μαθήτριες το αίσθημα της αποτυχίας.

Καταλήγοντας, τονίζεται ότι ένα από τα άμεσα μέτρα της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η αποδέσμευση των εξετάσεων για την απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.