«Η επιστροφή στις αγορές είναι ένδειξη κανονικότητας» τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο France24, επισημαίνοντας ότι το 2014 «είναι μια χρονιά νέου ξεκινήματος».

«Η κυλιόμενη προεδρία είναι θεσμική υποχρέωση για κάθε κράτος μέλος. Για μας είναι εξαιρετική ευκαιρία να δείξουμε, αν θέλετε, στην διεθνή κοινή γνώμη το σύνηθες πρόσωπό μας. Γιατί η Ελλάδα, που βρίσκεται σε κρίση, είναι μια κανονική χώρα και οφείλουμε να εξασκήσουμε αυτό το δικαίωμα με θεσμική ισότητα ως κράτος μέλος» δήλωσε.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θέλει η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα. «Όχι μόνο την πολιτική κανονικότητα αλλά και την οικονομική. Για παράδειγμα η επιστροφή στις αγορές είναι ένδειξη κανονικότητας» είπε.

Παράλληλα τόνισε ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι στ’ αλήθεια εντυπωσιακή, μοναδική ιστορικά, γιατί στο ξεκίνημα του 2009 με ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 12% του ΑΕΠ».

Για το πρωτογενές πλεόνασμα είπε:

Εχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάζουμε πρωτογενές πλεόνασμα χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Για να πετύχουμε αυτή τη δημοσιονομική προσαρμογή πήραμε πολύ σκληρά μέτρα, εφαρμόσαμε μια πολιτική λιτότητας γιατί υπάρχουν ευρωπαϊκοί και διεθνείς όροι και δεν είμαστε εμείς που έχουμε την ευχέρεια των δικών μας επιλογών. Συμμετέχουμε σε ισορροπία διεθνών και ευρωπαϊκών δυνάμεων οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε την κυρίαρχη άποψη σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική εφόσον έχουμε ανάγκη των θεσμικών μας εταίρων

Για την ανεργία ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «αυτό είναι το μείζον πρόβλημα για τη νέα γενιά γιατί μεταξύ των νέων υπάρχει ανεργία της τάξης του 60%, κατάσταση η οποία είναι απαράδεκτη».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «τώρα μπορούμε να εφαρμόσουμε την τελευταία φάση εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. Τώρα μπορούμε να παρουσιάσουμε ενώπιον της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινής γνώμης μια αφήγηση που είναι συγκεκριμένη και αφορά την επιστροφή στην κανονικότητα, την επιστροφή στις αγορές - αλλά όχι μόνο στις αγορές – η οποία έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του χρέους. Γιατί το χρέος δεν αφορά μόνο το ποσοστό του ΑΕΠ, το χρέος είναι μια διάρθρωση και σύμφωνα με την προσέγγιση που παρουσίασε ο ΕΜΣ, που είναι ο θεσμικός μας εταίρος, κυρίως σε ότι αφορά το χρέος και τη βιωσιμότητα του, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι υπάρχει μια διάρθρωση του ελληνικού χρέους που είναι πολύ φιλική γιατί έχουμε μια διάρκεια του χρέους που είναι πολύ μεγάλη, επιτόκια στ’ αλήθεια αποδεκτά, όπως επίσης μια περίοδο χάριτος που είναι πολύ βολική και ένα χρονοδιάγραμμα ωρίμανσης».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «αυτό το περίφημο πρόβλημα του κουρέματος του χρέους είναι πρόβλημα πολιτικό γιατί πρέπει να παρουσιάζονται αποδεκτές ιδέες στα κοινοβούλια των άλλων κρατών-μελών, στις κοινωνίες των άλλων κρατών-μελών, στα Συνταγματικά Δικαστήρια των άλλων κρατών-μελών». Διευκρίνισε δε ότι δεν κάνει αναφορά μόνο στη Γερμανία αλλά και στη Γαλλία η συμμετοχή της οποίας «είναι επίσης πολύ σημαντική, ίση» είπε.

«Παρουσιάζουμε ιδέες που είναι φιλικές, πρακτικές, απλές, βασισμένες στην αρχή ότι η διάρθρωση του χρέους μας επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε τη βιωσιμότητά του. Αλλά το μείζονα τελικά κριτήρια είναι το ετήσιο κόστος αποπληρωμής. Τώρα πια έχουμε ένα ετήσιο κόστος εξόφλησης που είναι πραγματικά πάρα πολύ φιλικό. Μπορούμε να πείσουμε τις αγορές. Η συμπεριφορά του ιδιωτικού τομέα απέναντι στην Ελλάδα τώρα είναι πολύ θετική γιατί οι αγορές, ο ιδιωτικός τομέας έχει αυτή την αίσθηση του οφέλους και την αίσθηση της μελλοντικής πορείας» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Για τα λάθη της τρόικας ο κ. ΥΠΕΞ δήλωσε: 

Δεν είναι η Ελληνική Κυβέρνηση ή εγώ ως αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος και υπουργός εξωτερικών που παρουσίασε αυτή τη διάσταση του προγράμματος βοηθείας. Είναι το ΔΝΤ, που είπε, αυτό το ίδιο, ότι «ναι κάναμε λάθη», λάθη μεθοδολογικά σε ότι αφορά την ύφεση, την ανεργία. Όμως υπάρχουν λάθη επιστημονικά, θεωρητικά αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα της λιτότητας και ως Ευρωπαίοι ηγέτες δημοκρατικών θεσμών οφείλουμε να σεβαστούμε τις αντοχές και τις θυσίες της κοινωνίας μας και τους ελληνικού λαού.

Παράλληλα τόνισε ότι «δεν υπάρχει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα. Υπάρχει ένα μόνο εθνικό σχέδιο, ένα μόνο σχέδιο που να είναι ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και αποδεκτό σε διεθνές επίπεδο. Είμαστε μέλη της Ε.Ε., συμμετέχουμε στη διεθνή οικονομική και χρηματοπιστωτική ζωή, καταστρώνουμε τις εθνικές μας εναλλακτικές αλλά όταν χρειαζόμαστε μια διεθνή βοήθεια πρέπει να δεχόμαστε το συσχετισμό δυνάμεων. Έχουμε πάντα τη βούληση και τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση και να προστατέψουμε τα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα της κοινωνίας μας, όμως κάθε φορά πρέπει να ολοκληρώνουμε για να προστατεύουμε την ύπαρξη της οικονομίας μας και την ύπαρξη της δημοκρατίας μας».

Για τη Χρυσή Αυγή είπε: 

Υπάρχει ένα κόμμα στο εσωτερικό του οποίου, σύμφωνα με την Ελληνική Δικαιοσύνη, υπάρχει μια εγκληματική οργάνωση, υπάρχει ένα μίγμα μεταξύ του κόμματος που είναι παρόν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά από την άλλη μεριά υπάρχει αυτή η εγκληματική οργάνωση, που τώρα οφείλει να εξηγήσει ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης… Είναι το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή η δημόσια ατμόσφαιρα της λιτότητας, της κρίσης, της ύφεσης, της ανεργίας είναι μια ατμόσφαιρα αντιπαραγωγική για τον πολιτικό ρασιοναλισμό, για ένα ήρεμο διάλογο και μια προβολή στο ευρωπαϊκό μέλλον. Από την άλλη μεριά, είναι ιστορικό, πολιτικό και δημοκρατικό καθήκον, όχι μόνο του πολιτικού προσωπικού αλλά και κάθε πολίτη να σκεφθεί τι γίνεται με τον εξτρεμισμό, τι γίνεται με το νεοναζισμό. Είναι πραγματικά απαράδεκτο για τη χώρα της Δημοκρατίας, για την Ελλάδα της Δημοκρατίας, της ιστορίας, του πολιτισμού να συμμετέχει στο διεθνές νεοναζιστικό κίνημα.

Τέλος, για το 2014 ανέφερε ότι «είναι μια χρονιά νέου ξεκινήματος για μας. Είναι η στιγμή της αλλαγής. Γιατί έχουμε την εθνική μας προτεραιότητα, που είναι να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα εθνικής αναδόμησης "Η Ελλάδα μετά την κρίση", η Ελλάδα αξιοπρεπής, κυρίαρχη που είναι στ’ αλήθεια ισότιμη με τα άλλα κράτη της Ε.Ε.. Επίσης έχουμε ένα πρόσθετο καθήκον να ασκήσουμε το καθήκον της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. με ένα τρόπο ρεαλιστικό, αποδεκτό αλλά και με τις απαραίτητες πρωτοβουλίες σε συνεργασία πάντα με τους εταίρους μας και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».