Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η πολιτική της κυβέρνησης στους επόμενους μήνες, με κομβικό σημείο τις ευρωεκλογές του Μαΐου, έβαλε η χθεσινή εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά στο ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή την παρουσίαση των προτεραιοτήτων την ελληνικής Προεδρίας. 

Καταρχήν, εκτός από την ξεκάθαρη στήριξη που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός για την προσπάθεια της Ελλάδας, από την ηγεσία της Ε.Ε. και τους επικεφαλής των μεγαλύτερων κομμάτων του ευρωκοινοβουλίου, έγινε για πρώτη φορά τόσο ανοικτή συζήτηση και μάλιστα μέσα στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, για το ρόλο, τη λειτουργία και τη λογοδοσία της τρόικας. 

Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε από τον πρωθυπουργό όταν στην ομιλία του επεσήμανε το λάθος του πρώτου προγράμματος, με τους κ.κ. Μπαροζο, Σουλτς και Σβομποντα, όχι μόνο να προχωρούν σε παραδοχή της θέσης αυτής, αλλά να μιλούν ιδιαίτερα επικριτικά για τον τρόπω που λειτουργούσε μέχρι σήμερα η τρόικα, γεγονός που όπως είναι φυσικό βάζει τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών μας από εδώ και πέρα, σε νέο πλαίσιο. 

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου μάλιστα, έστειλε και τα μηνύματά του προς το ΔΝΤ, με αφορμή ερώτηση για την παραμονή και το ρόλο του Ταμείου στην τρόικα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "η άποψη οτι η μονομερής λιτότητα θα λύσει τα προβλήματα, μπορεί να εξυπηρετεί το διεθνές κεφάλαιο, ωστόσο είναι μια λανθασμένη οδός". 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση του Μαρτιν Σουλτς έχει ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς θα είναι ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών για την θέση του Ζοζέ Μανουελ Μπαροζο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του οποίου η θητεία λήγει φέτος. 

Για το θέμα του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός, ως προεδρεύων πλέον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε ότι αποτελεί ένα ζήτημα, για το οποίο η συζήτηση έχει ανοίξει και θα το δει και το ευρωπαϊκό συμβούλιο και το ευρωκοινοβούλιο.  

Πάντως τα μέλη της Επιτροπής ελέγχου της τρόικας, τα οποία έδωσαν χθες συνέντευξη τύπου στο ευρωκοινοβούλιο χωρίς να προσθέσουν κάτι νέο, θα βρίσκονται στη Αθήνα στις 29 και 30 Ιανουαρίου έχοντας μελετήσει τα ερωτηματολόγια που απάντησε για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. 

Η δεύτερη μεγάλη συζήτηση που άνοιξε χθες για τα καλά, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι αυτή που αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σουλτς και Σβομποντα, παρουσία του κ. Σαμαρά, μίλησαν ξεκάθαρα για το ζήτημα, με συγκεκριμένες αναφορές στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και στη μείωση των επιτοκίων.

Κομβικό σημείο, θα είναι η δημοσιοποίηση τον Απρίλιο, από τη Eurostat, των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας για το 2013, ωστόσο μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προετοιμάσει το έδαφος, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, που θα οδηγήσει την Ελλάδα ξανά στις αγορές και θα την βγάλει από την κρίση. 

Ένα "γερό" πρωτογενές πλεόνασμα θα δώσει επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναδιανομή του 70% αυτού, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δημιουργώντας νέα δεδομένα ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές. 

Ο πρωθυπουργός άλλωστε, παρενέβη χθες δυο φορές, με αφορμή σχετική ερώτηση στη συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι το κόμμα του θα κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην αναμέτρηση του Μαΐου

Για το θέμα αυτό ο Μαρτιν Σουλτς, αν και εξέφρασε αμφιβολίες για το "αν ο κ. Τσίπρας πάρει επαρκείς ψήφους", κάλεσε τους πολίτες "να ψηφίσουν ευρωπαϊκά και όχι εθνικά" και να μην μπερδεύουν διαφορετικά πράγματα, όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός πέταξε τη μπάλα στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε μια κρίσιμη περίοδο, πρόωρα σε κάλπες, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους, ότι στόχος του είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν το 2016, με τη συμπλήρωση της 4ετιας, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες.