«Παιδαγωγικά έωλη» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση της «Λευκής Εβδομάδας» στα σχολεία και εν όψει των σχετικών ανακοινώσεων από την κυβέρνηση 12 βουλευτές του φέρνουν το ζήτημα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή τους προς τους υπουργούς Παιδείας, Τουρισμού και Εργασίας. 

Όπως αναφέρουν, «τουλάχιστον απορία προκαλεί η διαφαινόμενη συναίνεση του υπουργείου Παιδείας στην κατατεθείσα πρόταση της ΠΟΞ ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου τα δημόσια σχολεία πλήττονται από τις πολιτικές λιτότητας, έχουν καταγραφεί χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες λόγω έλλειψης προσωπικού και προβλημάτων στη μεταφορά μαθητών αλλά και καθημερινά αναδεικνύονται προβλήματα που σχετίζονται με τον υποσιτισμό».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν επίσης στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τονίζοντας ότι «ένα μεγάλο ποσοστό τόσο εκπαιδευτικών (μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι) όσο και γονέων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ώστε να ανταπεξέλθουν στο κόστος συμμετοχής σε μια τέτοια εκδρομή». «Κατά συνέπεια», συμπληρώνουν, «η συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται να υφίσταται μόνο ανεκδοτολογικά». 

Αν και στο κείμενο υπάρχει η παραδοχή ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί πολιτική που στο εξωτερικό εφαρμόζεται επιτυχώς, σημειώνεται πως «η άκριτη υιοθέτηση ακόμα και πετυχημένων θεσμών, μέτρων και προτύπων από άλλες χώρες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες της χώρας μας, δεν προσφέρει κανένα πρακτικό όφελος στα ολοένα και πιο δοκιμαζόμενα ελληνικά νοικοκυριά».

Η κριτική των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζεται και στην χρονική περίοδο που έπεσε στο τραπέζι η σχετική πρόταση, καθώς «συζητείται μόλις 1,5 μήνα πριν την πιθανολογούμενη υλοποίηση της, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πληρούνται τα παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά κριτήρια».

«Είναι εξάλλου προφανές ότι η συγκεκριμένη πρόταση εντείνει την ταξικότητα του δημοσίου σχολείου: καθώς δεν προβλέπεται να συνοδεύεται από αντίστοιχα μέτρα για τους γονείς των μαθητών π.χ. άδειες ή κάποιας μορφής επιδότησης, δημιουργεί αφενός μεγαλύτερη ανισότητα ανάμεσα στις οικογένειες που μπορούν να επωμιστούν το κόστος και σε εκείνες που αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν εκδρομές και αφετέρου περισσότερα προβλήματα σε όσους γονείς επιλέξουν εξ ανάγκης να παραμείνουν τα παιδιά τους στο σπίτι», συμπληρώνεται στην ερώτηση.