Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Αντεπίθεση σε τρία επίπεδα ξεκινούν κυβέρνηση και ΝΔ με την καθημερινή παρακολούθηση κάθε βήματος από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να παλέψει έως το τέλος, κόντρα στις αρνητικές δημοσκοπήσεις για το κόμμα του. 

«Δεν υπάρχει σκέψη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τουλάχιστον πριν από το 2015, χρονικό σημείο των προεδρικών εκλογών» λένε κύκλοι του Μαξίμου, μετά την σχετική τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά το πρωί της Τετάρτης στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. 

Όλες οι πληροφορίες επιμένουν ότι τα κορυφαία στελέχη δεν πρόκειται να σταθούν εμπόδιο στις επιλογές του Αντώνη Σαμαρά. «Ο Πρωθυπουργός» τονίζουν «έκανε τις επιλογές του και φέρει πλέον στο ακέραιο την ευθύνη των εξελίξεων, είτε θετικές είτε αρνητικές θα είναι αυτές». 

Η αντεπίθεση της κυβέρνησης αφορά την υλοποίηση των υποσχέσεών της αλλά και την ολοκλήρωση των θεσμικών παρεμβάσεων στο πολιτικό σύστημα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, καθώς και σε μια «νέα κοινωνική συμφωνία» με τους πολίτες την οποία θα εξαγγείλει ο Αντώνης Σαμαράς μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Ταυτοχρόνως στενοί του συνεργάτες που εμπλέκονται στη στενή παρακολούθηση και υλοποίηση του κυβερνητικού έργου κατά περιοχή και κατά τομέα πολιτικής, θα επιχειρήσουν να ξαναδώσουν στο κόμμα την ελπίδα της νίκης αλλά και να αποκαταστήσει τη σχέση του κόμματος με τα λαϊκά στρώματα. 

Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του Αντώνη Σαμαρά, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται σταθερά αποφασισμένος να κινήσει με ταχύτητα κυβέρνηση και κόμμα ώστε να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα και να επαναφέρει, όσο αυτό είναι εφικτό, τη ΝΔ σε τροχιά νίκης, εν μέσω των πολύ αρνητικών δημοσκοπήσεων που καταγράφουν το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με διαφορά ασφαλείας. 

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς έχει απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών του εγχειρήματος αλλά πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει να αλλάξει το σκηνικό και να παλέψει με αξιώσεις για μια ακόμη εκλογική νίκη. 

Παρά το άσχημο κλίμα για την κυβέρνηση στην κοινωνία, στο Μέγαρο Μαξίμου αντιτείνουν την αισιοδοξία τους για τη μάχη των εκλογών και θυμίζουν ότι «στην πολιτική αρκεί ένα σύντομο διάστημα και λίγες έξυπνες στρατηγικές κινήσεις για να φέρεις τα πάνω κάτω». 

Εκτός από το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, ο Πρωθυπουργός έχει προσδιορίσει με ακρίβεια και τις προθεσμίες για την ολοκλήρωση των θεσμικών παρεμβάσεων στο πολιτικό σύστημα. 

Εν τω μεταξύ μια ομάδα συνεργατών του Πρωθυπουργού σε συνεργασία με τα παραγωγικά υπουργεία αναμένεται να ετοιμάσει το σχέδιο των προτάσεων για το λεγόμενο «όραμα της μεταμνημονιακής εποχής», το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το επόμενο τρίμηνο. 

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είτε ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, είτε νωρίτερα λένε οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δεν έχει καμιά βάση και μπορεί να υποστηριχθεί μόνο αν μπορούν να προβλεφθούν ανώμαλες πολιτικές εξελίξεις. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι «ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει την πολιτική του ως την ερχόμενη άνοιξη, οπότε είναι και η προεδρική εκλογή, και δεν πρόκειται να αλλάξει τα σχέδιά του».  Όλα αυτά βέβαια σε ομαλές συνθήκες και εάν όλα πάνε με το γραμμικό σενάριο, αλλιώς...