Με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου να διαβεβαιώνει ότι έχουν διασφαλιστεί πλήρως τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του δημοσίου, την αντιπολίτευση να υποστηρίζει το αντίθετο αλλά και βουλευτές από τη συμπολίτευση, να συμφωνούν για την ανάγκη περαιτέρω αποσαφηνίσεων ως προς τις δεσμεύσεις και τον έλεγχο του ιδιώτη επενδυτή, συνεχίστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και την πώληση του 66% των μετοχών του.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δια του εισηγητή της Αθανάσιου Πετράκου, προειδοποίησε κυβέρνηση και επενδυτές, να μην επιχειρήσουν να ιδιωτικοποιήσουν τον ΑΔΜΗΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Για εμάς, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ δεν ισχύει. Είμαστε απολύτως σαφείς. Δεν αποδεχόμαστε αυτή την ιδιωτικοποίηση. Απευθυνόμαστε και στην κυβέρνηση και στους επενδυτές στους οποίους λέμε να μην έρθουν».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, αντέτεινε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο που εφαρμόζεται σήμερα, «είναι αυτό που ανακοινώθηκε πριν ένα χρόνο από την τρικομματική κυβέρνηση για την αξιοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας για τα επόμενα 20 χρόνια».

Παράλληλα απέρριψε τα επιχειρήματα ότι το δημόσιο δεν θα μπορεί αν ασκεί κανένα έλεγχο στον ιδιώτη επενδυτή αφού θα έχει το μειοψηφικό πακέτο του 34% των μετοχών.

Όπως είπε, «το 34% που είναι η καταστατική μειοψηφία, σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα που προβλέπονται από το νόμο» και πρόσθεσε ότι «για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να συμφωνήσει και το 34%».

Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι ο διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ δεν έχει να κάνει με το μνημόνιο αλλά με την εφαρμογή του τρίτου ενεργειακού πακέτου που είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε ενώ τόνισε ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, δεν έχουν να κάνουν με το δίκτυο υψηλής τάσης.

Την ανάγκη περαιτέρω ασφαλιστικών δικλείδων επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Πράγματι χρειάζεται εκσυγχρονισμό το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πράγματι χρειάζονται επενδύσεις. Όμως, πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες. Λέμε ναι στο 34% των μετοχών του κράτους, αλλά πρέπει αυτό το ποσοστό να είναι απολύτως θωρακισμένο. Αλλιώς, θα μπούμε σε περιπέτεια. Πρέπει να διασφαλιστεί, όχι μόνο το δημόσιο συμφέρον αλλά και η απρόσκοπτη ηλεκτρική τροφοδοσία του κράτους. Δεν μπορεί ελαφρά τη καρδία να είναι εξαρτώμενο το κράτος μας. Είναι σκληρές και ύποπτες οι εποχές και τίποτα δεν μπορεί να αφεθεί στη τύχη του».

Και ο κ. Βλάχος συνέχισε λέγοντας:

«Λέμε ότι η ΡΑΕ θα έχει καθοριστικό ρόλο. Η πορεία της όμως, έχει για μένα πολλά ερωτηματικά γιατί έχουμε δείγματα γραφής της. Ως προς την αποτίμηση, ο ΑΔΜΗΕ έχει μια περιουσία. Ποιός την κοστολογεί ποιος ελέγχει αν τόσα δίνω, τόσα κάνει; Πρέπει να υπάρχει έλεγχος σε αυτό αλλιώς δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα».

«Το νομοσχέδιο πρέπει να έχει αρχή και τέλος. Βήμα βήμα να δούμε ποιος παρεμβαίνει και ποιος ελέγχει αν αυτή η πορεία δεν είναι καθαρή. Εδώ δεν είναι απλά μια επένδυση. Είναι επένδυση στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και πρέπει να ξέρουμε που τη δίνουμε, για ποιο λόγο και κυρίως ποιος κρατά τα κλειδιά της ασφάλειας», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μουσουρούλης, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας:

«Όλοι ζητάμε ισχυρούς θεσμούς και αυστηρή εποπτεία και δεν εκχωρούμε στο ΣΥΡΙΖΑ την αγάπη για τη πατρίδα».

Διευκρινήσεις ζήτησαν και οι βουλευτές της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης και Ευστάθιος Κωνσταντινίδης.

Ο κ. Βολουδάκης τόνισε ότι χρειάζονται περαιτέρω αποσαφηνίσεις για το πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνει κατάχρηση από ιδιώτη επενδυτή έστω και αν, όπως είπε, θα έχει τον έλεγχο η ΡΑΕ.

«Το θέμα της αποτίμησης είναι πολύ σοβαρό. Από το αντίτιμο που θα πάρει το ελληνικό δημόσιο από την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, θα κριθεί και το πραγματικό μέλλον της ΔΕΗ. Αν θα μπορεί να καλυτερέψει τους δείκτες της για να πάρει δάνειο ή θα καταρρεύσει. Γιατί αν συνεχίσει έτσι με λόγια του αέρα, δεν σώζεται η ΔΕΗ. Πρέπει να μπει στο σχέδιο η δέσμευση ότι όποιος ιδιώτης αγοράσει τις μετοχές θα τηρήσει το 10ετές πρόγραμμα για τον ΑΔΜΗΕ», σχολίασε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας έκανε λόγο για ερωτηματικά που παραμένουν αναπάντητα και ζήτησε να αποσαφηνιστούν τα θέματα που αφορούν τη διαφάνεια, το πώς εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και πόσο παρεμβατικός και αποτελεσματικός θα είναι ο έλεγχος των δικτύων από τη ΡΑΕ.

Απαράδεκτη και σκανδαλώδη χαρακτήρισαν την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, οι ΑΝ.ΕΛ, τόσο δια της εισηγήτριας Ραχήλ Μακρή, όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Κωνσταντίνου Γιοβανόπουλου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ξεπουλάει τον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Για «ξεπούλημα του τεράστιου ενεργειακού δικτύου της χώρας» μίλησε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

Αντίθετη στην πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, δήλωσε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα τονίζοντας την ανάγκη να παραμείνει ο έλεγχος και η κυριότητα των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό δημόσιο.

«Στόχος της συγκυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν την ΕΕ, είναι να εξασφαλιστεί ακόμα φθηνότερη ενέργεια στους μονοπωλιακούς ομίλους», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θα βυθίσει στο σκοτάδι ακόμα περισσότερα λαϊκά στρώματα που αγκομαχούν τώρα να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ».

«Κανένα όφελος δεν θα υπάρξει ούτε για το δημόσιο ούτε για τους καταναλωτές», επεσήμανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Βουλευτών Νίκος Σταυρογιάννης, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με το νομοσχέδιο.

TAGS