Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα το απόγευμα Χριστόφιας και Έρογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού. Ντάουνερ: "Διασύνδεση των κεφαλαίων του περιουσιακού και του εδαφικού".

Η σημερινή συνάντηση είναι η 100η στο πλαίσιο της παρούσας διαδικασίας, που ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2008.

Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, επεσήμανε ότι η συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων αποτελεί ευκαιρία για να εξεταστεί η πρόοδος της διαδικασίας μέχρι στιγμής και κατά τη συνάντηση αυτή θα πρέπει να δοθεί νέα ώθηση για την επίτευξη συμφωνίας, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο.

Υπάρχει διασύνδεση των κεφαλαίων του περιουσιακού και του εδαφικού και γίνονται συζητήσεις μέχρι ποιου σημείου είναι διατεθειμένη η τουρκοκυπριακή πλευρά να συζητήσει το εδαφικό με το περιουσιακό, δήλωσε ο κ. Ντάουνερ.

"Αυτό το ζήτημα πρέπει να τύχει αντιμετώπισης για να μην συνεχίσει να είναι πρόβλημα, το οποίο βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας", δήλωσε ο κ. Ντάουνερ ύστερα από συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, εν όψει της σημερινής συνάντησης, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο κ. Ντάουνερ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο Δ. Χριστόφια για τα διαμειφθέντα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο ο ίδιος ενημέρωσε για την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ερωτηθείς πώς θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα της υπηκοότητας, αφού η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι όλοι οι Τούρκοι έποικοι είναι πολίτες του ψευδοκράτους, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι συζήτησε το θέμα αυτό με τον πρόεδρο Δ. Χριστόφια, καθώς και στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Ανέφερε ότι εναπόκειται στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να ξεκαθαρίσουν μεταξύ τους το θέμα των εποίκων, αλλά υπενθύμισε τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα στη Γενεύη, ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα μπορούσαν να βοηθήσουν εάν το επιθυμούν οι δύο πλευρές.

Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον κ. Ερογλου σε συνάντηση που θα προηγηθεί της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων.