Τις θέσεις, που διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προβάλλουν αμερικανικά ΜΜΕ, με ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Το Bloomberg αναφέρει ότι ο κ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στον δρόμο της ανάπτυξης» και ότι η «ελληνική ομαλότητα», σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη, θα συμβάλει στην περιθωριοποίηση των αντιευρωπαϊκών κομμάτων, της Χρυσής Αυγής συμπεριλαμβανομένης, όπως επισημαίνεται.

Στη ίδια ανταπόκριση από το Στρασβούργο, γίνεται επίσης αναφορά στην τοποθέτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι ο «αυξανόμενος εξτρεμισμός» σε όλη την Ευρώπη απαιτεί από τα κόμματα, που τάσσονται υπέρ της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, να παρουσιάσουν πιο αποτελεσματικά τις θέσεις τους, ώστε να αποφευχθούν απώλειες στις επερχόμενες εκλογές.

Όπως σημειώνεται, ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα μπορούσαν να προκαλέσουν «ένα πανηγύρι αβάσιμων μομφών κατά της Ευρώπης», εκτός εάν τα παραδοσιακά κόμματα επιδείξουν πάθος και διατυπώσουν λογικά επιχειρήματα.

Επίσης, αναφέρεται ότι η παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε χθες με αφορμή την ανάληψη της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Εξάλλου, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, η New York Times καταγράφει τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης με τις συλλήψεις επιχειρηματιών, υπογραμμίζοντας ότι «στην Ελλάδα, οι ελίτ αρχίζουν να αισθάνονται τον πόνο».

Όπως επισημαίνεται, «αρκετές φορές, έχουν διατυπωθεί επικρίσεις για την αδικία των μέτρων λιτότητας, τα οποία αύξησαν τη φορολογία και μηδένισαν τους λογαριασμούς και τα επιδόματα του μέσου Έλληνα, ενώ την ίδια στιγμή οι ελίτ απέφευγαν παρόμοια βάρη, χωρίς να έρχονται προ των ευθυνών τους σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισαν για την άσχημη αυτή κατάσταση (της χώρας)».

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι αυτή η κατάσταση, ωστόσο, -προς ικανοποίηση πολλών- αρχίζει να αλλάζει και ότι Έλληνες δικαστές εργάζονται ανεξάρτητα από τους πολιτικούς -και μερικές φορές αντιμετωπίζουν την παθητική αντίστασή τους- κυνηγώντας τη διαφθορά ανάμεσα σε τωρινούς και πρώην υψηλόβαθμους αξιωματούχους και μέλη της επιχειρηματικής ελίτ, οι οποίοι κάποτε «θεωρούνταν ανέγγιχτοι», όπως τονίζεται στο δημοσίευμα.

Ειδική αναφορά γίνεται σε δύο «κορυφαίες εισαγγελείς», οι οποίες «βρίσκονται στην πρώτη γραμμή» αυτής της επιχείρησης για την πάταξη της διαφθοράς. Πρόκειται για την 52χρονη Ελένη Ράικου και την 36χρονη Πόπη Παπανδρέου, γνωστή και ως «εξολοθρεύτρια» με αφορμή τις προσεκτικές και λεπτομερείς έρευνές της, όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα της New York Times.