«Σύγχυση» προκάλεσαν οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια προς τους δημοσιογράφους, που πυροδότησαν σενάρια πρόωρης αποχώρησής του και κατ' επέκταση πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Η αλήθεια όμως είναι η εξής: Το άρθρο 32 του Συντάγματος ορίζει ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αρχίζει τουλάχιστον έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας, δηλαδή στις 2 Ιανουαρίου του 2015 (είχε επανεκλεγεί στις 3 Φεβρουαρίου του 2010). Το πιθανότερο είναι να γίνει νωρίτερα.

Άρα ο διάδοχος (αν εκλεγεί από την παρούσα Βουλή) θα εκλεγεί μεταξύ 15 Δεκεμβρίου του 2014 και 15-20 Ιανουαρίου του 2015.

Ουσιαστικά, ο κ. Παπούλιας είπε, ουσιαστικά, το αυτονόητο, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Προφανώς στο κλίμα της εκλογολογίας κάποιοι δημιούργησαν εσφαλμένες εντυπώσεις.

«Τελευταία μου χρονιά, κλωτσιά στην τρόικα»

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στο Προδρικό Μέγαρο κατά την κοπή η δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «φέτος, είναι η τελευταία μου χρονιά και θέλω να σας ευχαριστήσω από βάθους καρδίας για την συνεργασία. Θα θυμάμαι πάντοτε τις αναμνήσεις που εσείς μου δημιουργήσατε».

Η ατάκα του Προέδρου της Δημοκρατίας δημιούργησε απορία στους εκπροσώπους του Τύπου, οι οποίοι τον ρώτησαν εάν τα αφήνει όλα ανοιχτά. «Κανείς δεν ξέρει τι γίνεται. Θνητοί είμαστε. Πού ξέρεις; Του χρόνου ο φούρναρης μπορεί να μην έχει ξύλα για να ψήσει τις πίτες» απάντησε χαρακτηριστικά.

Για το εάν βλέπει πολιτικές αναταράξεις, ο κ. Παπούλιας είπε: 

«Ελπίζω να μην έχουμε αναταράξεις γιατί θέλουμε ησυχία για να ολoκληρώσουμε την προσπάθεια, να ξεπεράσουμε την κρίση και να δώσουμε μια κλωτσιά στην τρόικα».

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την εκλογή

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος (άρθρο 30 παρ. 1). Εκλέγεται από τη Βουλή και έχει το δικαίωμα της επανεκλογής μία μόνο φορά. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος πριν αναλάβει τα καθήκοντά του δίνει, ενώπιον της Βουλής, όρκο, τον τύπο του οποίου καθορίζει το Σύνταγμα. Η θητεία του Προέδρου είναι πενταετής και παρατείνεται σε δύο περιπτώσεις:

-σε περίπτωση πολέμου, έως τη λήξη του
-σε περίπτωση κατά την οποία η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου δεν περατωθεί εγκαίρως, έως την ανάδειξη του νέου Προέδρου

Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (άρθρο 32): Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή με ονομαστική (δηλαδή φανερή) ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του απερχομένου Προέδρου. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται είτε σε μία είτε σε δύο φάσεις ανάμεσα στις οποίες μεσολαβούν υποχρεωτικά βουλευτικές εκλογές.

Πρώτη φάση της διαδικασίας (άρθρο 32 παρ. 3)

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τρεις επί μέρους ψηφοφορίες:

-ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ – 200 ΨΗΦΟΙ
στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών

-ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 200 ΨΗΦΟΙ
εάν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και απαιτείται η ίδια πλειοψηφία

- ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 180 ΨΗΦΟΙ
εάν και πάλι δεν συγκεντρωθεί η απαιτουμένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών

Εάν αποβεί άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία, τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα μέρες και προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής.

Δεύτερη φάση της διαδικασίας (άρθρο 32 παρ. 4)

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες:

-ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 180 ΨΗΦΟΙ
κατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών

-ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ- 151 ΨΗΦΟΙ
εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών

-ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία τότε μετά από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.